Spira

Rofyllt med rytmiskt pickande

Två förmiddagar i veckan är det Rofyllt i Ålidhemskyrkan. Heliga danser och meditation har fått sällskap av tovning.

Koncentrationen är på topp. Långa stunder hörs endast ett rytmiskt pickande när ett tiotal händer rör sig upp och ner. Långsamt formas vita och blå prickar i gröna och röda ullhjärtan. Stundtals flödar samtalen om allt från fascinationen för höns till frågan om kaffe är en sällskapsdryck eller inte. På bordet med levande ljus står tomma kaffekoppar som minnen efter morgonfikat. Stora högar med färgglad ull och tovade små rävar ger rätta stämningen. Rofyllt är ordet.

Rofyllt är även namnet på tisdags- och torsdagsförmiddagarnas aktiviteter i kyrkan. En nyhet för året är Handens arbete som äger rum varannan torsdag. För inspirationens skull håller konstnären Lena Siljebo en minikurs i tovning. Vid första tillfället slabbade deltagarna med såpa och ull i traditionell våttovning. Denna vecka används skapelserna i form av ullplattor och hjärtan för att prova nåltovning.

- Nålarna av stål har små, små hullingar som tar tag i ullfibrerna och mekaniskt trasslar ihop ullen på samma sätt som med såpa och vatten, förklarar Lena Siljebo. Kom bara ihåg att dra upp nålen i samma vinkel som du trycker ner den annars går den av.

Enkel rörelse blir meditation

Anledningen till enas fascination för ull är att det går göra vad som helst av den.

- Jag tycker mycket om att göra saker genuina. Ull är också bra eftersom man kan använda varenda liten snutt, säger hon och klipper till allas förfäran sönder sin tovade platta för att sedan snabbt laga den genom att nåltova igen hålet.

- Eftersom det är en så enkel rörelse är det också lite terapeutiskt faktiskt, säger hon och fortsätter pickandet.

För några av deltagarna är tovning helt nytt, andra har provat våttovning förut. Marianne Löfstedt nappade på en annons i tidningen.
- Jag älskar all typ av handarbete och vill gärna prova olika tekniker. Det här har varit jättekul. Det är också roligt att jobba i en grupp, berättar hon och fortsätter forma en liten gul kyckling genom att picka nålen upp och ner, upp och ner.

På hennes fråga om man kan göra näbben i ull också svarar Lena:
- Ja, eller så väntar du till nästa torsdag och snickrar den i trä. Då kommer nämligen de som vill även kunna prova småsnickeri.

Senast uppdaterad: 29 mars 2010

Dela

Nålarna av stål har små, små hullingar

Bild: Peter Lindegren

Koncentrationen är på topp. Långa stunder hörs endast ett rytmiskt pickande

Bild: Peter Lindegren

Rofyllt

Tisdagar och torsdagar.

Drop-in fika från kl 9.30.

Kl 10-12 meditation, heliga danser, handens arbete eller samtal utifrån Frälsarkransen.

Då är det Rofyllt i Ålidhemskyrkan

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!