Spira

Sport, schack och samhörighet

Hitta det gemensamma! Så har vännerna Jari Kinnunen och Waseem Shaer, en kristen och en muslim, byggt sin relation. Nu vill de sprida sitt exempel i Umeå, och har stöd av imam, pastor och präst.

- Vill du ha en halstablett?

Jari Kinnunen räcker med retsam min fram ett paket till Waseem Shaer som bara skrattar och skakar på huvudet. Eftersom det är ramadan äter och dricker han inget från solen går upp tills den går ner. Ofta brukar Jari och Waseem sporta när de träffas, men inte nu under ramadan, det blir för jobbigt för Waseem. I dag träffas de istället på Kafé Station för att spela backgammon. När de spelar schack brukar Waseem spöa Jari, men nu ligger han illa till efter en stund.

- Det är ju komiskt att jag inte kan spela det här arabiska spelet, säger han med ett skratt.

Waseem kom till Sverige för tre år sedan, från Palestina. Jari kommer ursprungligen från Finland och flyttade hit förra året. De båda träffades genom Komvux och blev snabbt vänner.

- Vi började spela innebandy varje vecka. Nu träffas vi åtminstone en gång i veckan, ibland blir det fler, berättar Jari.

När Jari började på Svenska för invandrare, SFI, upptäckte han att många invandrare hade en trist fritid. Så med stöd från rektorn drog han igång aktiviteter, allt från innebandyträffar till engelskklubb. Jari och Waseem träffas på aktiviteterna, men brukar också hänga hemma hos Waseem och hans bror. De pratar om film och foto, som är ett gemensamt intresse, och om politik, religion, livet och framtiden. Ingen av dem väjer för svåra frågor.

- Många människor vågar inte prata om allt, fråga varandra »varför det?«, säger Jari.

- När jag umgås med Jari får jag nya tankar och en bättre förståelse för saker, fortsätter Waseem.

Upptäckte Jesus i Koranen
Att Jari är kristen och Waseem utövande muslim har aldrig varit något problem för dem. De respekterar varandras tro, även om de inte är överens. De har också upptäckt att det finns stora likheter.

- Det finns mer om Jesus i Koranen än jag trodde, säger Jari, och berättar att de pratar mycket om vikten att vara barmhärtig och förlåtande.

Att båda är troende kan ha fört dem närmare, men det finns också risker med religionen, påpekar de. Människor kan stirra sig blinda på detaljer, förlora det större perspektivet och tro att de måste ta avstånd från personer som tillhör en annan religion.

- Men om Gud är barmhärtig kan han ju inte vilja att människor ska hata varandra, säger Waseem.

Alla människor har fördomar om andra grupper, konstaterar de, och menar att deras vänskap lärt dem mycket.

- Jag trodde till exempel att det står i Koranen att kvinnor bör ha burka, men nu har jag lärt mig att det är en traditionsfråga, berättar Jari Kinnunen.

- Ibland vet man inte ens om att man har fördomar. Nu när vi pratat och diskuterat förstår jag bättre vad Jari tror, säger Waseem.

Prästen gjorde high-five med imamen
En dag när Jari och Waseem träffades på ett kafé fick de sin idé - att få fler muslimer och kristna att mötas i Umeå. De kontaktade imam Abu Sheima, den katolske prästen Grzegorz Janski och Gunnar Rydin, pastor i Vineyard, och ordnade träffar.

- Vi diskuterade religion och livet i allmänhet. Man behöver inte ha en konflikt bara för att man har olika tro, man kan koncentrera sig på de lika sidorna man har, konstaterar Waseem Shaer.

Träffarna resulterade i en fotbollsdag i början av juni i år, med personer från de olika kyrkorna och moskén. Jari berättar att det var en skön, solig dag och att det var kul att se den kristna pastorn passa bollen till imamen och göra high-five.

- Vi har pratat om fler träffar, men tar ett steg i taget. Det är skönt att vi har fått stöd från imamen, pastorn och prästen, att de tycker att det vi försöker göra är bra, säger Jari.

Klockan närmar sig tolv. Jari och Waseem måste avbryta spelet för att Waseem ska hinna till fredagsbönen i moskén inne i stan.

Men vad behövs för att människor från olika religioner eller kulturer ska kunna mötas?

Jari menar att om man bara fokuserar på det man inte är överens om kommer man ingenstans, man måste börja med det gemensamma för att ha en grund att bygga på. Det behöver inte vara djupa saker, utan kan vara ett intresse för sport eller film.

- Man måste se att det är en människa som också har tankar och känslor, säger Jari.

- Det handlar också om att våga, ta ett första steg och inte vara rädd och tänka »hur ska det bli?«, säger Waseem.

Senast uppdaterad: 30 mars 2010

Dela

En kristen och en muslim

Bild: Andreas Nilsson

Waseem Shaer

Bild: Andreas Nilsson

Jari Kinnunen

Bild: Andreas Nilsson

Religionsmöten

Religion - människans förhållande till en högre makt, och hur det uttrycks i lära, myter, riter och etik. I Sverige är religionen ofta en privatsak, medan den i andra kulturer inte skiljs från det vardagliga livet på samma sätt.

Livsåskådning - de svar människor ger på frågor om livets mening och mål. En livsåskådning kan vara religiös, filosofisk (till exempel existentialism), ideologisk (till exempel socialism och veganism) eller en blandning.

Religionsdialog - samtal mellan företrädare för olika religioner för att få bättre förståelse för varandra och förhindra konflikter. Redan under medeltiden fördes dialog mellan kristna och muslimer.

Religionsmöten (1)

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!