Spira

Ta hand om din röst!

– Det sägs att ögonen är själens spegel, men jag hävdar att det är rösten, säger Helge Lannerbäck, operasångare och röstpedagog.
Han och logoped Inger Hällgren ger råd om andning och avspännning.

Visserligen föds vi med olika förutsättningar, men nästan alla kan hitta en röst som är behaglig, vilket stärker självförtroendet.
- När man talar eller sjunger ska det kännas som att skära med varm kniv i smör. Det ska vara en fysisk njutning, säger Helge Lannerbäck.

Känns det obehagligt eller knastrigt har man antingen en halsinfektion eller så gör man fel. Vid en halsinfektion är det tal- och sångförbud som gäller. Använder man rösten fel är det dags att tänka efter. Den obehagliga känslan beror nästan säkert på spänningar. Spända axlar och stel nacke fortplantar sig till de många muskler som styr struphuvudet. Några minuters röstvård varje dag kan göra stor skillnad. För en frisk röst är andning och avspänning a och o.

- Titta på hur barn andas när de sover. Magen rör sig upp och ner som den gör vid en sund andning, säger Helge, som dagligen hör misskötta röster. Inte minst oroar han sig för barn som skriker.

- Det är fruktansvärt sorgligt, för det kan gå ganska fort att förstöra sin röst. Varje barn borde få ett hum om hur rösten fungerar, att den är ett instrument som behöver vård.

Träffar rösttrötta lärare

En annan som värnar barnen och även skolmiljön är logoped Inger Hällgren, som undervisar på lärarutbildningen och har patienter på sjukhusets logopedmottagning. Av de 1,6 miljoner svenskar som är mycket beroende av rösten i sina yrken söker lärarna mest hjälp, särskilt kvinnor som jobbar med yngre barngrupper där ljudnivån är hög.

- Många får diagnosen rösttrötthet, så kallad fonasteni. Stämbanden är friska men de använder fel röstteknik, säger Inger. I Umeå är det nu obligatoriskt med röstvård på lärarutbildningen.

Redan på 1600-talet omskrevs liknande åkommor som prästhalssjukan. Den drabbade präster vars förmanande predikningar i kalla fuktiga kyrkorum blivit för mycket för stämbanden.

Hårdast idag drabbas kvinnor, med sina oftast svagare och ljusare röster. En kvinnas stämband är kortare än en mans och måste därför svänga dubbelt så mycket. En känd 70-talsrefräng uppmanar kvinnor att höja sina röster, men det gäller att komma ihåg att det handlar om högre röststyrka och inte tonläge. Kvinnor pressar ofta rösten i ett onaturligt spänt läge.

Även polishögskolan har börjat ta hjälp av logopeder.
- Olika situationer kräver olika röst. Ska poliser övertala någon att inte hoppa från ett tak kan de inte låta barska, säger Inger.

Mirakel med målbrott

Inger visar läskiga bilder på svullna, infekterade stämband och på stämbandsknutor som liknar valkar. De är rätt vanliga och kan försvinna med hjälp av röstbehandling.

Människor kan även förlora talförmågan, utan att det finns fysiska förklaringar som sjukdom. Sådana psykogena problem kan uppstå vid chock eller av att man mår väldigt dåligt.

- Ofta kan de göra något sorts läte. Hostningar eller harklingar går bra att börja ljuda utifrån när vi övar.

Vissa unga män drabbas av målbrottsstörning och behöver hjälp av logoped. Sådana problem är oftast tacksamma att komma till rätta med. En förmiddags övningar kan göra mirakel.

- Killarna pressar talet i ständig falsett. Kanske är de först i klassen med att få mörk röst och rädda för kompisarnas reaktion.

Rösten fortsätter att förändras. Med åren får vi tunnare stämband och det blir ännu viktigare att använda kraften från magen.

- En missuppfattning är att man ska vila rösten som vid förkylningsheshet. Istället bör äldre hålla igång stämbanden. Jag uppmanar dem att skapa rutiner som att läsa dagstidningen högt, säger Inger Hällgren.

Senast uppdaterad: 29 mars 2010

Dela

Med avspänd hållning och bukandning behövs ingen megafon, säger Helge Lannerbäck

Bild: Andreas Nilsson

Gör dig hörd!

ar0208b_rosten.jpg

 • Tänk på att ha en god och avspänd hållning och andning så fungerar stämbanden och rösten bättre.
 • Andas genom näsan så blir luften fuktigare och skonsammare.
 • Drick mycket vatten för att förebygga hosta och harklingar.
 • Gröna växter är effektiva luftfuktare, särskilt vintertid.
 • Gurgla i ljummet saltvatten. Även äpple, russin och honung är slemlösande.
 • Undvik torra, dammiga lokaler.
 • Höj inte röstläget utan röststyrkan. Har du gäll röst kan du hitta ett mörkare läge genom att öva på ord med m som hummer, mumma.
 • Tuggummi eller halstabletter ökar salivutsöndringen. För många tabletter torkar ut slemhinnan.

När du håller föredrag!

 • Repetera det du vill säga högt för dig själv. Gärna med hjälp av bandspelare.
 • Ta det lugnt. Låt dig inte jäktas.
 • Värm upp: skaka huvudet och kolla att underkäkten är avspänd. Mjuka upp tungroten genom att sträcka ut tungan så långt som möjligt.
 • Höj aldrig axlarna vid inandning, använd bukandning. Den upptäcker man genom att ligga på ett rygg på ett hårt underlag. Notera hur magen, inte axlarna, höjer och sänker sig.
 • Använd medvetna pauser.
 • Variera tonstyrka och tempo. Betona huvudorden i meningarna.
 • Svälj inte slutändelserna - en hel mening kan gå förlorad.
 • Öka röststyrkan genom att vidga svalget - som när du är på väg att gäspa.

Råd från Helge Lannerbäck, röstpedagog, och Inger Hällgren, logoped

Illustration Elisabet Jagell

Rösten - själens spegel

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!