Spira

Vaktar sin hjord

– Liksom herdarna vaktar vi hjorden utelämnade åt naturens villkor. Vi förlitar oss på en annan livsrytm än människor i dag, säger Jörgen Stenberg, renskötande same från Malå som under hösten byggt ett sameviste på Gammlia.

- Jämfört med den moderna människan lever vi nära naturen, även om det inte är jämförbart med hur förfäderna levde. I naturen känner jag mig närmare mig själv och tankarna flyter bättre. Man är den man är ämnad att vara, säger Jörgen Stenberg där han står och yxar till en stock till samevistet i en skogsglänta.

- Människor i dag ser inte hela bilden utan stirrar med för smalt perspektiv. Man ser inte att allt ger gensvar, att kortsiktiga ekonomiska kalkyler orsakar exploatering, tycker han.

Var samebyns familjer bor på vinterhalvåret är olika, de följer hjorden, så betet avgör.

- Vi lever nära varandra och olika generationer lever tillsammans. Det är viktigt. De äldre är vår länk bakåt och länken till oss själva, genom dem vet man vem man är.

Så här års gäller det att hålla de 6 000 renarna kvar så länge som möjligt på markerna runt Malå. Samebyn delar upp sig och renarna i mindre grupper. Ger hjorden sig av för fort, tillgodogör den sig inte betet.

- Det blir olika boenden varje år. Men att vi inte kan planera allt är också tjusningen med det här livet.

Jörgen och de andra i samebyn ägnar sig åt kompletterande födkrokar under lugnare arbetsperioder. Bland annat jojkar han och har mycket spelningar, i vinter ska han göra en skiva. Jojken har med andlighet att göra.

- Man jojkar en plats, inte om en plats. Generellt sett får det andliga väldigt litet utrymme i Sverige. Ursprungsfolk lyssnar in andliga värden mer. De har större sammanhållning och mer respekt för djuren och varandra.

> Läs mer om herdarna: Lukas 2:8

Foto Matts Bildström

Senast uppdaterad: 27 oktober 2010

Dela

Mer om julkrubban

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!