Spira

Vardagstankar: Choklad i badvattnet

Vardagstankar av Anton Marklund

Kategorier:   Vardagstankar 

Livet verkar aldrig bli enkelt. På många sätt förändras det, ändå förblir det detsamma. Det är som den lilla scen jag bevittnade hos en kompis.

Hans fyraåriga dotter badade i badkaret medan vi tittade på tv. Dörren stod på glänt och genom öppningen såg jag flickan kliva upp. Hon hade fortfarande på sig sitt cyklop när hon ställde sig vid badkarskanten, händerna fattade vid höfterna, och synade badvattnet med bister uppsyn. Efter en stund verkade hon besluta sig för något och försvann, för att strax komma tillbaka med en toarulle som hon rullade upp och började lägga i badet.

Det var i det här läget som jag knuffade till min halvt slumrande kompis.

»Du, det verkar vara något på gång i badrummet« sa jag diplomatiskt. Varpå följande dialog snart utspelade sig från badrummet:

Upprörd pappa: »Va, har du bajsat i badet?!«

Flicka med cyklop: »Nej, det har jag inte alls! Jag vill fortsätta bada!«

Upprörd pappa: »Men det har du ju visst! Vad är det annars som flyter där?!«

Naken flicka med cyklop svarar inte direkt. Man kan nästan höra henne tänka när cyklopen åter vänds mot vattnet. »Eh... choklad?«

Naturligtvis var det inte choklad som flöt i badet. Och naturligtvis fick inte flickan fortsätta bada. Istället duschades hon av och släpptes iväg för att göra nya misstag.

Om man tänker efter är det fortfarande sådär. Enda skillnaden är att man som vuxen inte har någon som tvingar upp en ur badet. Allt för ofta sitter man där och aktar sig för chokladbitarna, och undrar varför Gud känns så långt borta.

Men vi är här på jorden för att lära oss saker. Och tittar man efter noga står Gud där med handduken. Och är beredd att hjälpa oss vidare till nya misstag.

Senast uppdaterad: 14 april 2010

Dela

Anton Marklund

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!