Spira

Vardagstankar: "Elias och Jesusbarnet"

Vardagstankar av Lisa Tegby.

Kategorier:   Vardagstankar 

Min arbetskamrat Jeanette kommer förbi ibland.

I vagnen har hon Elias. Han vandrar från famn till famn vid fikabordet. Ja, ni vet hur det är med små barn. Att hålla i dem. Att möta deras blick. Och inte minst att få ta emot deras leende. Det är nåt gudomligt över det där leendet.

Skulle man se skillnad på Elias och på det nyfödda Jesusbarnet? Jo, på hår och färger förstås, för Elias är ganska ljus. Men annars? Jag är inte säker.

Som ett alldeles vanligt barn föddes Jesus. Ett skrikande, sovande knyte låg i krubban. Hans leende var säkert fantastiskt som alla andra bebisars.

Man skulle kanske inte se skillnad. Men det var Gud som blev människa när Jesus föddes. För att vi skulle fatta hur mycket vi hör ihop med honom blev Gud människa. För att vi skulle fatta hur viktiga vi är. Och hur nära Gud är oss.

Han föddes i Betlehem och blev ett speciellt barn. Han var människa så som det är meningen att vi alla ska vara människor. Han visade oss hur Gud är genom att vara helt och hållet mänsklig.

Han föddes den första julen. Han kan födas i oss i stämning, stillhet och gemenskap. Han har tusen vägar att komma. Men inte bara i jul. Jag tror att han föds på jorden hela tiden, på nytt och på nytt.

Han sa det själv, att när vi ber och firar nattvard så kommer han till oss. Han sa att i alla små och utlämnade finns han. Och att när vi gör gott, stöttar den som är svag på något sätt, ja då är han där.

Varje gång ett barn föds föds Gud med det barnet och säger: Ta hand om mig. Varje gång någon drabbas av våld eller orättvisa, sorg eller smärta finns Gud i den människan och säger: Var med mej. Vi måste hjälpas åt att rätta till livet.

Det verkar kanske banalt. Om det nu är banalt att människolivet har blivit heligt genom att vi får klart för oss att Gud finns mitt i det.

Det är ingen tillfällighet att Elias leende är gudomligt. Han är en av oss som ska bära Jesusbarnet till varandra.

Senast uppdaterad: 31 mars 2010

Dela

Lisa Tegby

Bild:  

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!