Spira

Vardagstankar: Farfars gamla bakelittelefon

Vardagstankar med Susanne Dahl

Kategorier:   Vardagstankar 

Jag har bytt ut min trådlösa telefon mot farfars gamla, gråa bakelittelefon med nummerskiva. Den är snygg - men det tar väldigt lång tid att slå ett nummer. Särskilt till mobil. Dessutom är sladden kort. Jag får sitta stilla och prata i köksoffan.

Hur bar man sig åt förr, för sådär 20 år sedan? Hur långsam och ineffektiv var man inte då? Tänk att kunna slå ett nummer på en fingerskiva utan att pulsen stiger. Tänk att sitta ner och prata i telefon - utan att samtidigt passa på och plocka ur diskmaskinen, betala räkningar eller vika tvätt?

Jag har behov av ett visst tempo i min vardag och samtidigt kan jag längta så oerhört efter att saker ska få ta tid. Att mitt liv inte ständigt ska utgå ifrån en kalkyl som beräknar effektivitet. Vad har jag åstadkommit i dag? Har jag tid att ta det lugnt?

Så står jag här i köket med ett paket snabbmakaroner i handen och drömmer om ett långkok. Medan grytan kokar skulle jag ligga en stund i soffan och läsa eller kanske äntligen lyckas laga hålet i min gamla kofta. Det kan låta som en banal husmorsdröm, men för mig handlar det om en längtan efter lugn och långsamhet.

Enligt kyrkoåret har fastan precis börjat. För mig handlar fastan mycket om enkelhet och tid. Fastan kan vara en utmaning som säger: Du behöver inte lägga till mer - istället får du skala av. Du behöver inte vara så effektiv - låt det ta sin tid.

Att välja ett enklare alternativ kanske ibland tar mera tid. Att laga istället för att köpa nytt.

Att låta livet få plats kanske tar mera tid. Att lyssna på berättelsen till slut. Att ge tid för livets detaljer även en onsdag eftermiddag.

Dygnet har fortfarande samma antal timmar - men jag vill tro att det går att göra en tempoväxling ibland.

Det finns en tid för allt som sker under himlen säger Predikaren i Bibeln. Jag tycker om orden för de påminner om att livet tar sin tid. Att allt jag gör behöver sin tid - även den enklaste sak som att lyfta luren och slå numret…

Senast uppdaterad: 29 mars 2010

Dela

Susanne Dahl

Bild: Peter Lindegren

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!