Spira

Fullsatt kyrka när Gardell talar om Jesus

Tegs kyrka var fullsatt när Jonas Gardell höll vårens sista föreläsning om sin bok Om Jesus.

– Viktigaste essensen i boken är att varje gräns vi sätter för Guds kärlek är vår egen privata gräns, sade han.

I april släpptes boken Om Jesus av författaren Jonas Gardell. Sedan dess har han hållit många välbesökta föreläsningar runt om i landet. Vårens sista hölls i Tegs kyrka tisdag den 12 maj inför cirka 600 besökare.

– Alla som har skrivit om Jesus har en agenda. Det gäller också mig. Tro inte allt jag säger! uppmanar Jonas Gardell, som själv har rötterna i frikyrkan där Jesus var svaret på en fråga som aldrig behövde ställas.

Nu uppmanar Jonas Gardell åhörarna att själv börja ställa frågor innan de ger tvärsäkra svar. Vem var egentligen Jesus? Hur är bibelberättelserna relevanta för mitt liv idag? Det är inte bara en rättighet utan en skyldighet.

– Vi har inte rätt att vara andligt lata.

Sitter huller om buller

Successivt övergår föreläsningen om den historiske Jesus – som snarare hette Josua och om vem vi inte kan veta särskilt mycket – i en predikan. Jonas Gardell tar fasta på vad Jesus sade och gjorde och anser att kyrkan gjort Jesus till budskapet istället för budbärare. Jesus poäng var att Guds rike är där hierarkierna ställts på ända – den förste ska bli den siste, den minste är störst och den fattige ska äta vid den rikes bord.

– Guds rike är en plats där vi sitter huller om buller, säger Jonas Gardell och påminner om alla tillfällen som Jesus åt med syndare, vilket i den judiska traditionen gjorde dem rena.

– Gud älskar oss inte för att vi förtjänar det, utan för att vi behöver det, säger författaren och tillägger att livet inte är någon audition där vi ständigt måste bevisa för Gud att vi duger. Jesus frågar inte rövaren på korset vad han har gjort.

– Gud tittar på oss och säger: ”Du ska med”.

Efter stående ovationer fylls kyrkgången snabbt av personer som vill köpa boken och få den signerad. Utanför Tegs kyrka står folk i grupper och småpratar Om Jesus och Jonas

> Missa inte boksamtalet kring Om Jesus i nästa Spira som kommer den 28 maj!

Dela

Jonas Gardell. Foto: Thron Ullberg

Bild:  

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!