Spira

Stödgruppen fyller 20 år

Kyrkans stödgrupp i Umeå fyller 20 år. Åse Lindegren, diakon i Ersbodakyrkan har varit med sedan start.

Den 20 augusti 1989 drog stödgruppen igång. Åse Lindegren har många minnen av att ha suttit med drabbade nattetid och väntat på att anhöriga ska ta sig till platsen.

Stödgruppen rings ut av SOS i samband med kriser av olika slag. Som då det behövs stöd till en förvirrad person eller till någon i chock efter ett dödsbesked.

– Det behöver inte vara en ”stor katastrof” för att vara en stor katastrof för de drabbade, skillnaden är bara att det är färre drabbade och att det inte blir medialt, säger hon.

Det tillfälle hon minns starkast är nog ändå trafikolyckan då fem handbollstjejer dog 2002.

– Jag hade inte jour, men kallades ut tidigt på morgonen. Jag minns att Umeå stads kyrka var full vid minnesstunden som berörde starkt, säger Åse Lindegren.

Kommuner är skyldiga att ha krisgrupper. Umeås POSOM-grupp, samarbetar tätt med Kyrkans stödgrupp med gemensamma utbildningar och regelbunden kontakt.

Förra året larmades Kyrkans stödgrupp ut på 31 uppdrag.

Stödpersonerna rekryteras från Svenska kyrkans församlingar och består av drygt 40 diakoner och präster som har uppdraget i sin tjänst, men även av några pedagoger och frivilliga. Tidigare bestod stödgruppen mest av ideella men då var det svårt att få folk på storhelgerna.

Om och hur tjugoåringen ska firas är inte planerat.

Läs tidigare artikel:

Beredd på kriser (Spira nr 3 2009)

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!