Spira

Åsa trivs med få prylar

Glöm kära ägodelar. Tänk inte ens märkeskläder eller designprylar.
Åsa Svanbäck tycks aldrig drabbas av att »bara måsta ha« ett föremål, för hon vill inte vara bunden av saker.

– Jag behöver egentligen inte allt det här, säger Åsa Svanbäck och ser sig om i sin trevliga, enkelt inredda tvåa på Berghem, där de flesta möbler tagits över efter andra.

– De här fick jag av min syster, säger hon och pekar mot hatthyllan, skohyllan och krokarna i ek. På väggen hänger inramade broderier hennes farmor gjort.

Åsa uppskattar friheten att enkelt kunna bryta upp. Hon har dragit upp bopålarna tretton gånger sedan flytten hemifrån, varit au-pair i Israel, jobbat och utbildat sig till sjuksköterska och diakon. Nu har hon bott rekordlänge – två år – i lägenheten.

Som äldst av åtta syskon insåg Åsa snabbt att hon aldrig skulle få tjugo julklappar som en del av hennes kompisar. Hon lärde sig också att inte fästa sig så mycket vid saker.

– Det var vanligt med porslinsfigurer någon period, men om jag fick en råkade småsyskonen förr eller senare ha sönder den.

– Jag minns att vår fröken sa att vi inte skulle köpa presenter åt varandra till kalasen, utan göra egna, säger Åsa Svanbäck, och berättar att en klasskompis kom på att göra stentroll.

Kakor efter torsdagsstädning

Lägenheten är välstädad och Åsa tror att ett sparsamt förhållande till saker kan ha något med ordningssinne att göra.

– Jag tror det är vanligt att kopiera ordningen man växt upp i till en del. Att hålla ordning är jag nog bra på, även om jag inte har lika städat i skåpen som mamma. Fast vi var så många, hade vi aldrig stökigt hemma. Vi fick bara ha ett par skor var framme i hallen. Jag minns att vi städade på torsdagar och sedan fick vi en kaka eller något som belöning.

På en vägg i vardagsrummet hänger två tavlor, en liten mitt på väggen drar blickarna till sig. Den föreställer en ung kvinna i profil.

– Den hänger provisoriskt där det redan fanns en spik. Jag köpte den på loppis och tycker mycket om den, kanske för att jag alltid fascinerats av klosterliv och kvinnan ser lite ut som en nunna. Jag associerar till Jesu mor också.

Valet att leva enkelt är nära förknippat med Åsas tro. Om det fanns möjlighet att leva i kommunitet skulle hon kunna tänka sig det.

– Jag tror det var Moder Theresa som sa ungefär »Äger du mer än åtta saker så äger sakerna dig«.

.............................................................................................

> Läs mer om Samlingar i Spira nr 1 2009:

Allt kan bli en samling

Guldkorn bland tusentals papper

Brevväxling förklarar kyrkbygge

Inre städning passar i fastan

Inledare: Våndan att slänga lertroll

.............................................................................................

Senast uppdaterad: 23 februari 2010

Dela

Ett sparsamt förhållande till saker kan ha något med ordningssinne att göra, säger Åsa Svanbäck

Bild: Anna-Karin Drugge

Denna tavla tycker jag om, säger Åsa Svanbäck

Bild: Anna-Karin Drugge

Läs mer!

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!