Spira

Bön för amatörer

Sitta stilla med knäppta händer? Visst, men bönen har många andra språk. I bönerum inspirerade av 24-7-rörelsen finns sköna fåtöljer, målarfärger och skrivböcker. I september firar dygnet runt-bönen tioårsjubileum i Umeå.

Kategorier: Andlig friskvård 

Bön för amatörer. Så beskrivs 24-7-bönen på rörelsens internationella webbsida. Kreativa bönerum gör det lättare för fler att be. En skön fåtölj att kura ihop sig i. Målarfärg, musik, kartor över staden och träkors att spika fast bönlappar på.
- En del ber lättare med en pensel i handen, konstaterar Margareta Sandman som är engagerad i Umeås böneveckor. Bönerummet är en bra miljö om man är ovan vid att be.

Vecka 39 är det dags igen. Under böneveckan finns någon som ber dygnet runt. En stor del av dagen är det öppet för vem som helst att besöka bönerummet.

- Det finns en föreställning om att det är gamla människor som sitter och ber, men även om 24-7 samlar alla generationer är det främst en ungdomsrörelse, noterar Margareta.

Umeå tidigt ute med bönekedja
Förbön är givetvis ingen ny företeelse, utan har funnits i flera tusen år. I ett sådant sammanhang kan det tyckas futtigt att tala om tioårsjubileum. Men ändå. I september 1999 bestämde sig ett gäng ungdomar i en brittisk småstad för att be dygnet runt i en månad. Böneexperimentet blev en succé och idén att be dygnet runt i ett särskilt bönerum spred sig snabbt över Europa. Rörelsen 24-7 var född.

En av de första städerna som nappade var faktiskt Umeå. Redan samma år hölls en bönekedja här under fyra dygn. Numera hålls den gemensamma böneveckan med dygnet-runtbön två gånger per år och arrangeras av stadens alla kyrkor tillsammans. Många talar om vilken stor betydelse veckorna haft för enheten mellan kristna i Umeå, inte minst för att man träffas och skapar relationer.

Böneveckorna har också fått ett par avknoppningar. Varje lördag samlas ett varierande antal personer till bön för Umeå. Några av dessa tog i våras initiativ till förbön för Volvo och dess personal. Dessutom hålls exempelvis lunchbön varje tisdag i Umeå stads kyrka. Efter en inledande psaltarpsalm ber den som vill högt för vad som är aktuellt i stan, skolstart, festivaler och arbetslösa.

Att bön skulle vara passiviserande är en fördom som Margareta Sandman gärna slår hål på.
- Bön handlar inte om att lämna ifrån sig ansvar, det handlar om att se andras behov med öppna ögon. Om jag ber för någon kanske jag får en tanke på hur jag kan uppmuntra den personen genom sms, kort eller besök.

Hon betonar att vi människor är skapade till att vara beroende av varandra. Förbön är ett sätt att uttrycka den omsorgen.
- Jag tror att Gud handlar när vi ber. Gud gör något i personen vi ber för och ibland använder Gud oss, säger Margareta Sandman.

Senast uppdaterad: 26 mars 2010

Dela

Bild: Anna Ågrahn

Bild: Anna Ågrahn

Mer om bön

Vad är förbön?

Förbön kallas en gemensam eller enskild bön för andra. I Svenska kyrkans gudstjänster är förbönen självklar där man tillsammans ber för människor runt om i världen, för sjuka, ensamma och rädda. Man ber också för människor i ens närhet, i sin stad och i församlingen.

Man kan också förklara förbönen så att varje gång du tänker goda tankar eller ber en bön för din familj så ber du en förbön.

Ur frågelåda Svenska kyrkan.se Frågor om tro och liv

Tips för nybörjare!

  • Ta en promenad och tänk goda tankar om andra.
  • Mejla ditt böneämne!
  • Tänd ett ljus för någon, hemma eller i en ljusbärare, som finns i de flesta kyrkor.
  • Skriv ner din bön. Bönböcker brukar ligga framme i kyrkorna.
  • Be med i förbönen under gudstjänsten.
  • Besök bönerummet vecka 39 i Umeå stads kyrka.

 

Skriv din egen bön!
I samband med kyrkovalet lanserar Svenska kyrkan en bönewebb!
Skriv egna eller läs andras böner.

> Böneuniversum

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!