Spira

Tid för njutning - fyll påskägget med härlig choklad Bild: Peter Lindegren

Fyll äggen med choklad

Fastan är snart över och påsken är här. Det är tid att unna sig lite njutning.
Dags för påskägg – fyllda med choklad!

Kategorier: Recept 

- Jag tar hellre en bit choklad till kaffet än kakor, säger Agnetha Tjärnlund som driver Chokladbutiken.

Tidigare arbetade hon i klädaffär, men har nu sålt choklad i alla tänkbara former i tre år. Hon har provat sig igenom hela sortimentet.

- Det måste jag ju göra, säger hon med ett förtjust leende. Jag ska kunna berätta hur alla sorter smakar och vad som passar vid olika tillfällen.

Likadant är det för Anita Birkeros. Efter trettio år som läkarsekreterare var det läge för en förändring.

- Jag funderade på vad jag ville göra egentligen och kom fram till att jag ville ha »ett hål i väggen«, berättar hon. Det hålet var anrika Frukthörnan och sedan drygt två år är det choklad som gäller också för Anita.

Nu laddar de inför påsken, som är en av årets höjdpunkter för godis och choklad. Alla vill vi fylla våra påskägg till bredden med godsaker. Påskäggen har en lång historia, men från början var det just - ägg. På 1700-talet målades äggen som gåvor till vänner och anställda, men i norra Sverige blev det mer av pingstägg för det var ofta ont om ägg till påsk. Senare blev det olika presentägg i glas och ädla metaller. Där finns Fabergés berömda skapelser till den ryska tsarfamiljen i en klass för sig. En betydligt enklare variant var tittägg
i socker med olika landskap inuti.

- Jag kommer ihåg de påskägg jag fick som liten, säger Anita. De var ganska små och ofta användes samma ägg flera år i rad och fylldes med godis.

Trötthet och högt blodtryck

Kanske var det själva överraskningen som var tjusningen. Ett ägg fullt med färg- och smakupplevelser. Precis som det vi kan ta till oss i en välsorterad pralindisk. Hos Agnetha och Anita finns det choklad med chili, tomat och salt - och till och med ingefära och wasabi, men själva är de mer förtjusta i ren mörk choklad.

- Det blir ganska mycket med doften av de maffigare pralinerna när jag arbetar, säger Agnetha. Då känns det bättre med den mörka, rena smaken.

Det är också den mörka chokladen som det oftast pratas om i hälsosammanhang.

- När det gäller hjärt- och kärlsjukdomar är det den 85-procentiga chokladen som gäller, förklarar Anita Birkeros. Den höjer inte blodsockerhalten heller.

Choklad kan hjälpa mot trötthetssymptom och problem med blodtryck. Det är helt enkelt en ren vetenskap, men det är väl inte svårare än som författarparet Morton uttrycker det:

Ett liv utan choklad är ett liv där något viktigt saknas.

Plazas chokladfrestelser

Ingredienser

  • 250 g Valhrona choklad 70 procent
  • 250 g smör, alltså inte margarin eller liknande
  • 250 g socker
  • 4–5 ägg
  • 120 g mjöl

Gör så här:

Smörj ugnsfasta portionsformar i aluminium eller porslin med smör och pudra med socker.

Smält chokladen och smöret tilllsammans (låt det inte koka). Vispa äggen och sockret till det blir klumpfritt. Vänd ner den varma chokladen i äggröran. Vispa försiktigt ned mjölet. Häll eller spritsa blandningen i formarna.

Låt formarna stå i kylskåp minst en timme innan de gräddas i 180 grader, 10-12 minuter.

Serveras varma! Gärna med färska hallon och en kula glass. Dekorera efter årstid, exempelvis med marsipankyckling vid påsk och hjärtströssel på alla hjärtans dag.


TIPS! Frys in portionsformarna ogräddade. Vid oväntat besök är det bara att ta fram önskat antal och stoppa direkt i ugnen i 12-15 minuterSenast uppdaterad: 13 april 2010

Dela

Plazas chokladfrestelse

Bild: Peter Lindegren

Plazas chokladfrestelse

På 1990-talet serverade hotell Plaza denna dessert. Intresserade gäster fick receptet, där det stod att chokladen fanns att köpa på Frukthörnan. I butiken togs sötsugna gästerna emot av två förvånade damer som varken hade hört talas om receptet, eller hade den choklad som krävdes! Nu finns den där, och givetvis på många andra ställen.Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!