Spira

Inledare: Våndan att slänga lertroll

Häromdagen skulle det ske! Med viss vånda öppnade jag det överfulla skåpet med teckningar, pyssel och gud vet allt från barnens år på dagis. Två minuter senare lade jag tillbaka oredan och stängde dörren. Det får bli någon annan gång.

Drömmen om teckningar i pärmar och pyssel i prydliga lådor fortsätter att vara en önskedröm. Det är helt enkelt för svårt att välja vilka fingerfärgsmålningar som ska sparas och vilka lertroll som ska ryka. Alltför definitivt.

Ett liknande projekt - om än i något större skala - pågår just nu i Svenska kyrkans arkiv i Umeå. Tre tusen ritningar, mängder av brev och hyllmeter med protokoll ska gås igenom för att skickas till landsarkivet i Härnösand. Arkivarie Karin Holmgren berättar om några guldkorn hon hittat i källaren. Med åren blir det ju tydligare vad som är värt att sparas.

Samla, sortera och slänga är något av numrets tema. Du träffar

Åsa Svanbäck som minimerat antalet prylar hemma och P-O Åberg i Sörfors som skapar samlingar av i stort sett vad som helst − mopeder, skyltar och klockor. Båda två inspirerar mig.

Läs också 19-åriga Josefine Runarsdotters historia. Josefine Runarsdotters historia Hon gick igenom sina gamla dagböcker och skrev en gång för alla ned berättelsen om sin uppväxt där både pappa Runar och storasyster Sara dog i cancer.

Senast uppdaterad: 25 mars 2010

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!