Spira

Inre städning passar i fastan

En människas inre kan bli en samlingsplats, för bra saker, men också dåliga. Ibland behöver man göra sig av med sitt inre skräp, och fastan är som gjord för det, menar prästen Susanne Kostet.

På var sitt papper skriver besökarna i Ålidhemskyrkan under en gudstjänst ner sådant i livet de vill göra sig av med. Därefter knycklar de ihop lapparna och slänger dem i en stor sopsäck.

Prästen Susanne Kostet menar att det är bra att sätta ord på sitt inre skräp, som destruktiva tankar, lögner och negativa bilder av sig själv och andra, för att kunna släppa taget. Just i gudstjänstens syndabekännelse finns plats att göra det.

– Det handlar om rensa ut för att kunna ta emot något nytt. Har man fullt upp med sin egen stress och sina egna processer är det svårt att vara närvarande i nuet och ta emot, säger hon.

Rensar på flera nivåer

Det man gör plats för är Gud, och allt som hör ihop med Gud, som kärlek, möten och tacksamhet, menar Susanne Kostet. Men att rensa bort det som samlats i ens inre kan vara lika svårt som att göra sig av med yttre ägodelar.

– Det kan handla om att avstå från drömmar och ambitioner, som gett beslutsångest och hindrat en från att njuta av det man har. Eller att släppa tankegångar man ältar och fastnat i.

Snart börjar fastan inför påsk, och eftersom fasta handlar om att avstå tycker Susanne Kostet det är en bra tid att ägna sig åt rensning, gärna både yttre och inre.

I Ålidhemskyrkan samlar man varje år under fastan in saker till en loppmarknad, där pengarna går till Svenska kyrkans internationella arbete.

– Jag tycker om den tanken, att man samtidigt rensar på flera nivåer i livet och att det får ingå i årscykeln.

.............................................................................................

> Läs mer om Samlingar i Spira nr 1 2009:

Allt kan bli en samling

Guldkorn bland tusentals papper

Brevväxling förklarar kyrkbygge

Åsa trivs med få prylar

Inledare: Våndan att slänga lertroll

.............................................................................................

Senast uppdaterad: 23 februari 2010

Dela

Bild: Anna Ågrahn

Läs mer!

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!