Spira

Bild: Lars Segerstedt

Korsstygn var prisvärd konst

– Vi har tappat förståelsen för symbolerna, vi vet för lite om det vi ser omkring oss. Brit-Marie Andrén håller med jämna mellanrum seminarier om textilierna i våra kyrkorum och fascineras över deras historia.

Hon börjar med att presentera sig som en glad pensionär, men Brit-Marie Andrén vet vad hon pratar om när hon föreläser om kyrkotextilier. Hon har varit adjunkt på konstvetenskapliga institutionen på universitetet och är fil lic i konstvetenskap.

- Textilierna i våra kyrkor har fört en undanskymd tillvaro och därför är det så roligt att söka upp och berätta om dem, menar Brit-Marie Andrén.

Den kyrkliga konstnärliga utsmyckningen har en historia som gått i vågor. Den tid som vi var katoliker i Sverige var kyrkorna rikt dekorerade, men till exempel under 1800-talet dog den kyrkliga konsten i stort sett ut. Så väcktes intresset för textilier i kyrkan tack vare ett antal driftiga kvinnor inom hemslöjden.

- Det var Agnes Branting som jobbade för Handarbetets vänner i Stockholm som 1904 var initiativtagare till att starta Licium, det första företaget för kyrkliga textilier. Då handlade det till en del om att restaurera textilier och återinföra kunskapen om bland annat de liturgiska färgerna, berättar Brit-Marie.

Det arbetet var starkt kopplat till hemslöjden och det var också dit som kyrkorna vände sig på 1950-talet när det behövdes textil konst till de nybyggen som kom den tiden. Det var helt enkelt ett billigt alternativ.

- Inom just hemslöjden fanns det också verkliga experter, berättar Brit-Marie. På Västerbottens läns hemslöjd arbetade textilkonstnärerna Clara Sallander och Margit Westin. Margit var en av dem som inspirerade väverskorna att arbeta i linnedamast. En konst i sig.

Mönstren skulle synas

En annan förgrundsfigur är Märtha Gahn som 1935-54 förestod Libraria. Det var ytterligare en textilateljé för kyrklig konst i Stockholm som började 1916. Hon tyckte att det var viktigt att människor kände igen sig i konsten. Därför använde hon sig ofta av gamla bekanta vävmönster, som gåsögon och munkabälte (plattväv på västerbottniska).

- Hon och hennes kollegor funderade också mycket på varifrån i kyrkan människorna skulle se skrudarna. De ville ha stora mönster som syntes tydligt ganska långt ifrån.

Ett sätt att uppnå det blev samarbetet med Alvar Granström, som knöts till företaget i slutet av 1940-talet. Han var konstnär som hade arbetat som teaterdekoratör och som nu började formge mässkrudar för Libraria.

- Till en del var det ett nytt språk textilkonstnärerna skulle tillägna sig när de arbetade med alla dessa textiler till kyrkorna. De studerade kyrkliga symboler, men en del nya tankar kom också fram. Märta Gahn förde bland annat in mycket av den svenska floran och växtligheten i Librarias skrudar.

Brit-Marie Andrén tycker själv om att handarbeta och väva och tror att det väckt intresset för att ständigt ta reda på mer om dessa kvinnors insats. Ett arbete som inte direkt prioriterats.

- Ingen frågar vem som har formgett eller gjort en matta, kollekthåvarna eller alla de andra textilier som finns och används i kyrkan. Kanske för att det ses som ett handarbete och inte riktig konst.

Senast uppdaterad: 3 april 2012

Dela

Denna gröna skrud i Backens kyrka är designad av Alvar Granström och tillverkad av Libraria 1949

Bild: Peter Lindegren

Legendariska Märta Gahn har komponerat mönstret i denna skrud från 1948 som finns i Backens kyrka

Bild: Peter Lindegren

Textilier i kyrkan

Alba - enkel vit klädnad som bärs under mässhaken.

Altarbrun - spetsvåd framför altaret. Används främst i äldre kyrkor tillsammans med antependium.

Antependium - tyg i framkanten av altaret.

Bursa - stelt, tygklätt fodral för nattvardsdukar.

Corporale - nattvardsduk.

Mässhake eller mässkrud - stor klädnad som prästen bär över alban vid nattvard.

Röklin - vit klädnad som präst eller diakon kan bära under gudstjänsten.

Stola - brett vävt band som prästen bär runt halsen.

Stukor - två dukar som hänger på framsidan av altaret.

De flesta textilierna följer kyrkoårets liturgiska färger.

Läs också

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!