Spira

Långfredag – tid för livets svärta

Total ensamhet, rädslan att svika dem vi älskar och stunder när livet faller samman. I korsvägsandakten finns plats för det som gör ont i livet.
– Våra upplevelser är inte isolerade öar utan delas av andra och av Gud, säger Teresia Derlén, präst i Umeå landsförsamling.

Kategorier:   Andlig friskvård 

Via dolorosa. Känns väl ärligt talat inte särskilt lockande. Ändå har »Jesu lidande väg« blivit en form av meditation. Prästen Teresia Derlén har hållit korsvägsandakter tre långfredagar tidigare.

- Hela Stilla veckan är ett enda skeende som vi lever oss in i. Jag tror på att låta långfredagen vara långfredag, att vi vågar vara allvarliga, säger hon.

Korsvägsandakter är vanligast i katolska sammanhang, men förekommer även i Svenska kyrkan. De består av 14 stationer med bilder som markerar olika händelser under Jesus sista timmar. Situationerna är hämtade från Bibeln, men har även vissa legendinslag som Veronikas svetteduk vid den femte stationen och att Jesus faller tre gånger.

För Teresia är korsvägsandakten ett sätt att ge ord åt det som är svårt att formulera.

- Många är dåligt utrustade att tala om det andliga i våra liv. Vi har inte orden eller platserna. Vårt sexliv verkar ofta mindre privat än vårt själsliv.

Genom att hitta ord eller bilder på känslor kan man inse att den egna upplevelsen delas av andra - och av Gud själv.
- Om Gud har upplevt lidande kan Gud aldrig vara långt borta ifrån mig oavsett vad jag upplevt i mitt liv, säger hon. Vi behöver inte förklara något för Gud. Kan bara lägga fram allt - så här är det!

De fjorton stationerna kommer att användas i Backens kyrka på långfredagen.

Senast uppdaterad: 26 mars 2010

Dela

Illustration Jesus på korset

Bild: Anna Ågrahn

Tips!

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!