Spira

Bild:  

Läst: Fattiga riddare och andra kökshjältar

Författare: Anna Lind Lewin & Zeke Lind
Förlag: Bilda

Kategorier: Recept 

Titel: Fattiga riddare och andra kökshjältar

Författare: Anna Lind Lewin & Zeke Lind

Förlag: Bilda

En genomsnittlig barnfamilj i Sverige slänger mat för 8 000 kronor per år.

Nu är det slut med det. Jag skär halvtrist frukt i bitar och fryser in, så går det blixtsnabbt att göra smoothie till barnens kvällsfika. Brödkanter blir krutonger och överblivna pastarester väntar i frysen på att bli makaronipudding.

Och visst känner jag mig som en kökshjälte som både gör gott för familjens ekonomi och miljön.

Boken : Fattiga riddare innehåller både recept och tips, som att ägg går utmärkt att frysa om man separerar gulan från vitan. Bland recepten testar jag gärna risottobollar, second time curry och pannkakscannelloni med färsk spenat. Och så förstås den franska brödgratängen!

Fler recept: Ta vara på maten

Fransk brödgratäng

Ingredienser

  • 1 liter brödtärningar (2 x 2 cm stora)
  • 2 dl vitt vin
  • 3 ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde eller crème fraiche
  • peppar, chilipulver och salt
  • ½ röd paprika, skivad
  • 1 gul lök, skivad
  • 5 skivor skinka i bitar
  • 2 dl vällagrad riven ost

Gör så här:

Anpassa ingredienserna efter vad som finns hemma!

Låt brödet svälla i vinet. Vispa under tiden ihop ägg, vätska och kryddor till smet. Stek paprika och lök mjuka. Tillsätt skinkan.

Blanda äggsmeten och skinkröran med osten och brödet. Smörj en ugnsfast form. Häll i brödröran.

Gratinera i 175 grader under folie cirka 30 minuter. Ta av folien och gratinera tio minuter. Servera med råkostsallad och vinägrett.

Brödgratäng kallas även brödpudding och kan också göras söt med vetebröd och russin som en efterrätt.

Senast uppdaterad: 13 april 2010

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!