Spira

Bild: Anna Ågrahn

Lek istället för stress

Har julstressen fått dig att glömma bort att julen är en fest? Hitta tillbaka till julglädjen med hjälp av lekar – en tradition som har anor flera hundra år tillbaka!

Kategorier: Andlig friskvård 

I det gamla bondesamhället var det sällan tid att roa sig - utom just vid jul. Nöjet bestod av lekar, både för barn och för vuxna. Man lekte ringlekar och särskilda lekar med nötter, eftersom det fanns gott om dem på julen. Just de gamla ringlekarna ligger Anders Perstrand varmt om hjärtat. Han har ett förflutet som folkdansledare och hyrs i dag ofta in som lekledare på julfester.

- Jag har ett paket på tio traditionella lekar som jag brukar köra, berättar Anders. Han tycker att lekar är en viktig del av jultiden, dels för att traditionen av gamla lekar ska föras vidare, men också för att helt enkelt ha kul tillsammans!

- Jag tror vi vuxna skulle kunna leka mer. Det är bra att släppa loss och tappa värdigheten lite grann! Det är också ett sätt att få bättre samhörighet.

Dansa kring granen hemma på julafton kan i och för sig vara svårt, funderar han, eftersom många bor trångt. Men han propagerar för julfester med lekar, gärna ända från första advent fram till tjugondedag Knut!

- Enda kruxet med att leka nu för tiden är att det blir allt svårare att komma upp i hoppen i Små grodorna, säger han med ett skratt.

Vuxna och barn leker när de ses
Att lekar ökar gemenskapen tror också Elina Sundholm. Hon och hennes vänner brukar leka när de träffas, året om. Alltifrån sista paret ut och brännboll på sommaren till fyra i soffan och frågesporter på vintern. Elina tycker också mycket om att leka med barn, både sina egna och andras, och hon skäms inte för sin barnsliga sida. Lek är något för alla människor, menar hon.

- Oavsett ålder har alla ett litet barn inom sig, som behöver få komma fram!

Julen är för Elina en tid med fest och skratt och gemenskap över generationsgränserna.
- Vad passar bättre än att leka då? Det vi firar är ju Jesus födelse, och Jesus själv har sagt att vi ska bli som barn.

Sådana som är ovana vid att leka kan börja med spel. Elina tipsar om att ta med sig ett roligt spel som julklapp, gärna ett där fysisk aktivitet ingår. Hon skulle också vilja slå ett slag för traditionell dans kring granen.
- Det är en tradition som försvunnit lite grann, men det är verkligen superkul!

Senast uppdaterad: 26 mars 2010

Dela

Lektips!

 • Plocka russin
  Lägg en liten hög russin på ett bord. En person går ut. Övriga enas om en av godsakerna på bordet. Personen kommer in igen och får ta russinen ett och ett tills han eller hon plockar russinet de andra tänkte på. Efteråt räknar man vem som plockat flest och äter upp sina godsaker! Russinen kan bytas ut mot nötter eller popcorn.
 • Udda eller jämnt
  Den ena deltagaren tar ett antal russin eller nötter i sin hand och frågar den andra »udda eller jämnt?«. Den andra ska då gissa om antalet är just udda eller jämnt. Vid rätt svar får personen alla nötter/russin, annars får han eller hon böta lika många.
 • Blindbock
  Blindbocken får en bindel för ögonen och ska försöka fånga någon av de andra. När han eller hon lyckas gäller det att lista ut vem det är, till exempel genom att den infångade gör ett ljud. Gissar blindbocken rätt blir den infångade ny blindbock, annars är det bara att börja jaga igen.
 • Snottra
  Den som ska vara snottrare går ut medan de andra bestämmer vad snottra ska betyda. Det ska alltid vara ett verb. Snottraren försöker lista ut rätt ord genom att ställa ja- och nej-frågor, till exempel »Brukar jag snottra?« »Är det kul att snottra?«. När snottraren kommit på rätt ord får den som svarade sist bli snottrare.
 • Hela havet stormar
  Ställ upp två rader stolar med ryggarna mot varandra, en stol mindre än antalet deltagare. En person sköter musiken. Alla går runt stolarna medan musiken spelar, men när den tystnar ska alla sätta sig. Den som blir utan stol åker ut. Sedan tar man bort en stol och fortsätter leken. Sist kvar vinner!
 • Sångtävling
  Ledaren säger en bokstav. De tävlande ska börja sjunga på en vers eller refräng som börjar med den bokstaven. En poäng till den som sjunger först. Kan lekas i lag eller individuellt.
 • Charader
  Dela upp i två lag. Det ena laget bestämmer ett eller ett par ord som en person ur det andra laget ska göra charader av, till exempel »skriva brev«. Personen ska utan ett ljud försöka visa sitt eget lag vilka orden är. Om laget gissar rätt får man en poäng. Därefter får en ur andra laget göra en charad. Det lag som får flest poäng vinner.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!