Spira

Kanel- & tranbärspopcorn Bild: Peter Lindegren

TV-kock gör Luciamys

– Matlagning har blivit så märkvärdigfierat, säger hon med eftertryck.
Det handlar bara om att öva och att låta det bli fel ibland. Susanne Jonsson är en känd tv-kock, men det kunde också blivit en pizzeria i Gällivare.

Kategorier: Recept 

Susanne Jonsson har skrivit flera kokböcker och syns i SVT:s mysprogram Go'kväll, men hennes kockbana började i Bolidens personalmatsal.

- Jag var tretton år och arbetade extra  som köksbiträde, berättar hon. Pengarna jag tjänade skulle gå till hästar.
Det var i ungefär samma veva som hon och en kille i klassen bestämde att de ha en pizzeria tillsammans när de blev vuxna. Någon pizzeria blev det inte, men Susanne experimenterade tidigt med mat hemma i Gällivare.

- Så länge jag höll mig ifrån spisen var det mesta tillåtet. Mamma åt till och med det jag lagade, säger Susanne och ler vid minnet av hur köket kunde se ut när mamman kom hem från arbetet.
Susannes mamma hade själv inte så mycket tid för matlagning, men den mat hon gjorde, till exempel barnmaten, gjorde hon från grunden. Hos mormor och morfar blev det köttbullar och plättar. Susanne tror att vi bär med oss många matminnen, minnen som är starkt kopplade till vår identitet. Kanske är det därför mormors köttbullar är godast - det är inte alltid maten i sig som har betydelse, utan minnet som hänger ihop med den.

- Själv kommer jag ihåg att det var mycket bär- och svampplockning och fiske med morfar. Vi tog vara på det mesta, eftersom min mamma var uppväxt under kärvare tider. Dessutom tyckte hon att det egenproducerade smakade bättre.

Susanne jonssons bana har hela tiden följt hennes vilja att inhämta ny kunskap. Det var för att lära sig om västerbottnisk mat som hon 1993 tog ett jobb på Hotel Dorotea. Samma längtan efter nya färdigheter förde henne som lärling till en trestjärnig restaurang i Frankrike. Ett hårt jobb med långa dagar där ingen pratade något annat än franska.

- Där stod jag, en liten tjej från Sverige, berättar hon. Jag kunde visserligen lite av språket, men köksfranska är en helt annan sak. Det är trots allt en av de bästa saker jag någonsin gjort! Alla de praktikplatser och arbeten jag haft har varit som att gå i skola fast jag jobbat. 

Hon ville i alla fall skaffa sig en mer formell utbildning och gick gastronomiprogrammet på universitetet. Det var efter examensarbetet som ett förlag ville att hon skulle skriva en kokbok. Det blev boken Älg och tv4 hörde av sig och på den vägen är det. Fler böcker och ett antal tv-program senare har hon blivit en riktig kockkändis, men tycker ändå om det enkla.

- Jag är inte så mycket för duttiduttmiddagar, säger hon. En rejäl gryta där jag kan ha i lite av varje är mera min stil.
Hon tycker att det viktigaste är att vi har trevligt med andra när vi äter, men också att vi kostar på oss att duka fint även när vi äter ensamma.

- Det gör gott för själen!

Kanel- och tranbärs-popcorn

Ingredienser

  • 1 paket micropopcorn
  • 2 msk honung
  • 2–3 msk smör
  • 1 paket torkade tranbär
  • 1 tsk kanel, malen
  • ½ paket minimarshmallows

Gör så här:

Poppa popcornen. Smält smöret i en panna, rör ner kanel och honung. Blanda med popcorn, låt svalna något och tillsätt övriga ingredienser.

Cheddarfyllda bacondadlar

Ingredienser

  • 1 paket dadlar, urkärnade
  • 150 g cheddarost i tärningar
  • 2 paket bacon

Gör så här:

Skär ett snitt i dadlarna, fyll med ost. Linda en halv baconskiva runt om, fäst med tandpetare (inte de med mintsmak). Hetta upp en stekpanna och stek tills de får en vacker gyllene yta och osten börjar smälta.

Fisk- & skaldjursgratäng med fänkålssallad & saffransaioli

Ingredienser

  • 500 g benfria fiskfiléer
  • 200 g frysta, kokta musslor med skal
  • 5 dl färdig, god tomatsås
  • 1 ½ dl kalamataoliver, urkärnade
  • 2 morötter, i små bitar
  • 1 paket solrosskott
  • 1 ½ dl lagrad ost, riven
  • 200 g räkor, skalade
  • salt, vitpeppar
  • smör till formen

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Krydda fisken med salt och peppar, vik ihop filéerna (snitta i vecken) och lägg i en smord, ugnsfast form. Koka upp sås och morötter. Häll såsen över fisken, strö på ost och grädda cirka 10 minuter, fisken ska vara nästan klar när du lägger på musslor, räkor och oliver.

Ställ in i ugnen så allt blir genomvarmt. Gör under tiden saffransaioli och fänkålssallad.
Vid servering: Strö på solrosskott och klicka saffransaioli ovanpå. Servera med bulgur eller kokt potatis och ett varmt vitlöksbröd att doppa i såsen.

Saffransaioli

Ingredienser

  • 2 dl crème fraîche
  • 2 tsk citron, pressad
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • ½ kuvert saffran
  • salt, vitpeppar

Gör så här:

Uteslut saffran om du vill spara det till efterrätten eller tycker det är dyrt. Ersätt med gurkmeja eller någon hackad, färsk ört som dill.

Blanda samtliga ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Fänkålssallad

Ingredienser

  • 1 fänkål, fint hyvlad
  • ½ gurka, hyvlad på längden
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk citron, pressad
  • salt, vitpeppar

Gör så här:

Variera salladen med granatäppelkärnor, grapefrukt eller apelsin.
Blanda samtliga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.



Varm blåbärssoppa med saffranspäron & glass

Ingredienser

  • 1 kuvert saffran
  • ½ vaniljstång, delad, urskrapad
  • 5 dl socker
  • 1 citron, pressad
  • 7 dl vatten
  • 4 päron av fast sort

  • Till servering:
  • 1 liter blåbärssoppa
  • 5 dl vaniljglass
  • 2 dl grädde, lättvispad (valfritt)
  • 1 dl rostad mandel, hackad

Gör så här:

Det finns bra glass och blåbärssoppa att köpa färdig. Här lägger vi krutet på päronen, som man med fördel gör dagen innan.

(4 portioner)

Koka upp saffran, vanilj, socker, citron och vatten. Skala och kärna ur päronen underifrån med en urkärnare. Lägg ner päronen i lagen, de ska täckas helt. Täck med bakplåtspapper, klipp gärna till det efter kastrullens mått. Låt koka cirka 5 minuter tills de just börjar mjukna. Lägg i burk och låt svalna. Häll lagen över och ställ i kyl.

Vid servering: Skär päronen som solfjädrar från sidan. Servera med varm blåbärssoppa, glass och eventuellt vispad grädde. Toppa med mandel.



BONUSRECEPT FÖR WEBBEN - Lussebullar 2009 med vinbär & vit choklad

Ingredienser

  • 5 dl mjölk, 3%
  • 2 kuvert saffran
  • 1 ½ dl strösocker
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 burk kesella, 1%
  • 16-17 dl vetemjöl special
  • 200 g smör, rumstempererat

  • Fyllning:
  • 150 g smör
  • 200 g vit choklad, hackad
  • 4 dl svarta vinbär, frysta
  • 200 g mandelmassa, riven
  • 1 ägg till pensling
  • pärlsocker och ev hackad mandel

Gör så här:

50 st Ugn 225 grader

Stöt saffran med ½ dl socker i mortel.
Värm mjölk och saffranssocker till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut med lite saffransmjölk tills den löst sig. Blanda i resterande mjölk, socker, salt och kesella. Tillsätt mjöl och smöret i klickar, bearbeta degen kraftigt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa 1 timme under bakduk.

Dela degen i fyra delar, knåda lätt och kavla ut till en platta, ca 25x30 cm. Bred på smör, strö över choklad, bär och mandelmassa. Rulla ihop och skär som kanelbullar, ca 12 bitar/rulle. Ställ i formar, jäs 20 minuter under duk. Pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och ev mandel. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. De ska börja anta en gyllene färg men fortfarande vara saftiga inuti.

Senast uppdaterad: 22 mars 2012

Dela

Susanne Jonsson, TV-kock

Bild: Andreas Nilsson

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!