Spira

Kyrkoårets hjul. Del av teckning. Bild: Anna Ågrahn

Upptäck årets fem färger

Rött till jul och gult till påsk? Ja, men inte i kyrkan, för där är glädjens och festens färg vit. Följ med på en vandring genom kyrkoåret och dess färger med prästen och blivande bildterapeuten Inger Lohmander.

Kategorier:   Andlig friskvård 

- Här har vi stolor i kyrkoårets alla färger. En stola har prästen på sig under gudstjänst, berättar Inger Lohmander, präst i Umeå landsförsamling, och lägger ett av textilbanden över axlarna.

I sakristian, ett rum under Backens kyrka, förvaras prästernas kläder och andra textilier som används vid gudstjänsterna under året. Just nu är det Trefaldighetstiden, och då kläs både präst och altare i grönt. Också blommorna på altaret har färger som passar in i perioden.

- Grönt är den vanligaste färgen under kyrkoåret och står för växt och mognad, berättar Inger.

Kyrkoåret är indelat i olika långa perioder.
- Under ett kyrkoår tar man upp olika delar av livet, och relationen till både människor och Gud, säger hon.

Färgerna som används under kyrkoåret ska förstärka karaktären på de olika perioderna och bibeltexterna som läses då. Bruket går långt tillbaka i kyrkans historia. Inger Lohmander är övertygad om att färger påverkar oss.
- De kan ge en känsla av glädje, tröst eller lugn, och vissa talar till oss mer än andra.

Våga ner i det lila
I kyrkan symboliserar rött kärleken, men också blod och eld, och därmed den heliga anden. Den används till martyrdagar och pingst, som är andens högtid.

Glädjens färg i kyrkan är vit, och den används till de stora glädjehögtiderna - första advent, jul och påsk. Den står också för helighet, och används på Alla helgons dag. Advent och fastan är perioder av förberedelse inför de stora högtiderna jul och påsk. Då är färgen lila.

- Lila står för ånger och bot, men också självrannsakan och eftertanke. Då handlar det om att fundera genom livet, ge och ta emot förlåtelse, säger Inger.
Svart, sorgens och dödens färg, används på en enda dag - långfredagen.

Inger har ingen favorit bland kyrkoårets färger, utan tycker att tjusningen är att färgerna och perioderna växlar, liksom livet gör.
- Man måste ner i det lila, våga gå genom sådant som är svårt och jobbigt, för att kunna växa.

Själv följer Inger Lohmander kyrkoåret främst i gudstjänsten, men tycker att man gärna kan uppmärksamma växlingarna på egen hand också.

- Det kan hjälpa en att inte gå samma vägar man alltid gått, och därmed upptäcka nya saker både inom sig själv och utanför.

Senast uppdaterad: 27 januari 2012

Dela

Läs mer!

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!