Spira

Vardagstankar: Charmig eller sliten?

Vardagstankar med Susanne Dahl.

Kategorier:   Vardagstankar 

Hela sommaren och hösten har jag tittat på sommarstugor. Efter en kort vintervila börjar det bli dags igen. Vid det här laget är jag lite mer rutinerad - jag har nämligen lärt mig att tolka språket i annonserna. »Charmigt« betyder ofta gammalt, slitet och i behov av renovering. »Möjligheterna« är ju naturligtvis hur stora som helst bara man har hur mycket pengar som helst.

Att lära sig språket har helt enkelt inneburit en tur till den charmiga stugan för att se renoveringsbehoven med egna ögon.

Risken för språkförbistring gäller nog inte enbart i sökandet efter en sommarstuga - jag tror den kan slå till när som helst. Vi ser på livet ur olika perspektiv. Vad jag ser och vilka ord jag använder för att beskriva kan få någon annan att undra om vi talar om samma verklighet.

Ibland funderar jag med vilka ögon jag ser på tillvaron.

Jag har fått lära mig att om man vill vara härlig, framåt och positiv så är det bra om man säger att ett glas är halvfullt istället för halvtomt. Det är en grundregel - se det sköna, synliggör det som fungerar, sätt ord på det goda. Jag tycker det är viktigt - men ändå inte tillräckligt.

Livet är mer, större, spretigare, rikare - öppna vidder och snårskogstrassel, brustna drömmar och spirande hopp, charmigt och slitet… Livet är både och. Det har blivit en viktig sanning i mitt liv. Det mesta i tillvaron - mina relationer, mitt arbete, hur jag mår - är både och.

Jesus var en mästare på att se både och. Han såg människan där hon var, med både det sköna och det sköra, med både möjligheterna och bristen.

Med den blicken vill jag leva.

Senast uppdaterad: 25 mars 2010

Dela

Susanne Dahl, studentpräst

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!