Spira

Vardagstankar: Genuin gospel med tamburin

Kategorier:   Vardagstankar 

För en tid sedan slog min fru och jag sönder vår spargris och åkte till New York. Förutom att storögt gå och titta på alla höga hus, hemlösa och frihetsgudinnor som finns där, bestämde vi oss även för att besöka Abyssinian, en av världens pampigaste gospelkyrkor.

Vi var ute i god tid, ändå ringlade kön flera gator bort och vi skulle inte få plats. En man i fin kostym skickade oss längre in i Harlem där det fanns fler, mer oansenliga, kyrkor.

Man letar alltid efter något genuint, och den lilla gospelkyrka vi kom till några minuter senare, var verkligen det.

Kören och pastorn var klädda i vita t-shirts med hemmatryck. Kören sjöng hellre än bra (öronpropparna från flygresan åkte fram igen), och orgeln ackompanjerades av tamburiner som några äldre tanter i färgglada hattar tog upp ur sina handväskor.

Det var något familjärt över det.

De började med att kalla fram en yngling som de överöste med beröm för han att lyckats gå ut high school (ungefär gymnasiet). Och när gästpredikanten råkade säga »Vi har alla rökt saker vi inte borde« möttes han av nickar och amen-bifall, istället för extrainkallade kyrkomöten.

Men han sa även något annat jag tog med mig. Kanske var det miljön som gjorde att det kändes extra sant.

»Gud har inte kallat alla till att bli väckelsepredikanter« sa han och slätade ut sin t-shirt. »Det enda Gud vill är att du gör ditt bästa med det du gör. Jobbar du i snabbköpet - le åt dina kunder. Är du murare - mura så fint du kan. Gör ditt bästa. Det är det enda Gud vill.«

Kanske är det så enkelt.

Jag vet i alla fall att vi efteråt kände oss tacksamma för att vi missade den världsberömda kyrkan.

Senast uppdaterad: 26 mars 2010

Dela

Anton Marklund

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!