Spira

Vardagstankar "Värsta vackra kaviarmackan"

Vardagstankar av Anton Marklund

Kategorier:   Vardagstankar 

Min fru tycker om att fotografera. Det som inte finns på bild har liksom aldrig hänt, enligt hennes sätt att se det. Första julen vi var tillsammans gav jag henne en digitalkamera, och ett år senare fanns det 3000 fotografier redo att framkallas och sättas i album.

De flesta var på vardagliga motiv; bilder där jag läser en bok, där barnen äter frukost, där barnen äter frukost från en annan vinkel, bilder på en macka med osedvanligt lyckad kaviarsträng etc.

3000 bilder är för mycket. Även om man köper de största fotoalbumen som finns, blir det tio volymer. Fortsätter man så i 30 år dör man sannolikt i en albumrasolycka på ålderns höst.

Delar av det fotograferade materialet var alltså tvunget att rensas bort. Sarah fick några dagar att förbereda sig mentalt innan vi satte oss ner vid datorn för att minska antalet till två album.

Det gick bra till en början, men efter en stund blev hon tyst, och när jag tittade på hennes efter fem minuter rann det tårar längs hennes kinder.

»Men barnen ser ju så glada ut på den här bilden också« sa hon. »Hur ska man kunna välja?«

Det blev ingen utrensning. Och senare hittade Sarah ett erbjudande att framkalla fotografier för 19 öre/styck. Ett erbjudande där de hade glömt att begränsa antalet.

Så att.

Min fru må vara en smula manisk vad gäller fotografering. Men hon har förstått en sak. Och det är att även de små sakerna är viktiga. Ofta rusar man bara på, måsten blandas med stress och förvandlar det vackra till vardag. Men det finns ett värde i att stanna upp och se det speciella i en knäcke-macka.

Se att kaviaren faktiskt formar ett nästan perfekt våg...

Senast uppdaterad: 26 mars 2010

Dela

Anton Marklund

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!