Spira

Vegetarisk vardagsmat Bild: Peter Lindegren

Vegan hemma i kollektiv

– Jag har förändrat den jag kan förändra. Mig själv.
Jonas Abel blev vegan i somras, men han är det bara när han är hemma. Hos andra blir det för besvärligt.

Kategorier: Recept 

Det är lite stökigt i köket när Jonas Abel sätter igång med middagen. Han delar lägenhet med tre andra och just i dag har ingen diskat efter sig, men det stör honom inte det minsta.

Jonas har bott i olika kollektiv ända sedan han flyttade hemifrån för fem år sedan.

- Det är skönt att komma hem till någon istället för en tom lägenhet, tycker han. Det är roligare att fixa mat till flera också.

När Jonas börjar ansa svampen till första rätten kommer en av hans lägenhetskompisar, Jakob Pettersson, hem tillsammans med flickvännen Sara Lind, och hjälper till med dukningen. Alla tre är vegetarianer, men Jonas gick i somras ett steg längre och blev vegan. Han äter ingenting som kommer från djurriket; inga mejerivaror och inte ens honung.

- Kanske får jag tänka lite annorlunda när jag lagar veganskt, tror han. Det är viktigt att få med alla näringsämnen vi behöver. Å andra sidan skulle jag nog vara helt handikappad om jag skulle laga mat med kött.

Jakob säger att när hans pappa bjuder på mat blir det gärna sojakorv och liknande.

- Det känns nog säkert, då kan han göra precis som när han steker sin egen mat.

Sara erkänner att hon inte nänns säga nej till mormors palt - hon har ju lagt ner sådant arbete på den. Jonas säger att det gäller att vara lite flexibel.

- Själv är jag bara vegan hemma. Det skulle bli för krångligt när jag äter hos andra.

 Inga konstigheter

Under tiden vi låter oss väl smaka av pasta med svamp förklarar Jonas att det inte är några konstigheter att laga vegetariskt, eller veganskt. Det handlar mest om inställning.

- Det är så självklart för alla att laga till korv, men det borde kunna bli lika självklart att laga annan mat.

Jonas är vegan av en övertygelse som grundar sig både i hans kristna tro och syn på global miljövård.

- Jag tycker helt enkelt att det är fel att döda djur, berättar han. Jag tror inte att det var Guds mening när vi blev satta att ta hand om skapelsen. Kanske är det lite att dra det till sin spets att bli vegan, men det är mitt val.

Jonas tror att vi alla står inför ett val när det gäller miljövård. Antingen ändrar vi själva vårt sätt att leva eller så blir vi tvungna till det. Han dukar fram nästa rätt och medan vi glatt stoppar i oss pratar han om hur våra storjordbruk världen över utarmar jorden och förbrukar alldeles för mycket energi.

- Alla säger att det är normalt att äta kött, men för tvåhundra år sedan var det normalt att äga slavar. Allt handlar om vår syn på vad som är normalt.

Jonas säger själv att han nog är lite naiv, men han vill verkligen övertyga oss om att vi kan förändra vår livsstil. Men när jag frågar om de längtar efter kött någon gång kommer det samstämt från Jakob och Sara:

- Ja, leverpastej!Primo Pasta med svampsås (4 personer)

Ingredienser

 • 4 hg färsk svamp (t ex champinjon, karl johan eller portabello)
 • 3–4 dl grädde
 • 0,5–1 dl vitt vin (matlagningsvin går jättebra)
 • 5 hg pasta
 • 1 vitlöksklyfta
 • timjan (gärna färsk)
 • vinäger
 • olivolja

Gör så här:

Marinera svampen några timmar i förväg. Blanda 1 dl olivolja, 0,5 dl vinäger, salt, svartpeppar, vitlök och timjan till marinad. Skär svampen i lagom stora bitar och låt den ligga och dra.

Koka pastan. Stek svampen i olivolja tillsammans med timjan. När svampen börjar få färg och det mesta av eventuell vätska kokat bort häll på 0,5 dl vin och låt koka in. Häll på grädden. Koka ihop, smaka av med salt och svartpeppar och eventuellt mer vin och timjan. Blanda i pastan när den är färdig. Servera i djuptallrikar.Secondo Potatis och paprika med stekt tofu

Ingredienser

 • 1 färsk röd chilifrukt
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1 knippe persilja
 • 0,5 kg potatis
 • 0,5 kg paprika i olika färger
 • 300 g marinerad tofu
 • rosmarin

Gör så här:

Kärna ur chilifrukten. Hacka chili, vitlök och persilja fint. Skiva potatisen tunt. Värm hälften av hacket i en stekpanna med olivolja. Lägg i potatisen och stek i 15-20 minuter. Skär under tiden paprikan i lagom stora bitar. Värm resten av chili-hacket i en annan stekpanna med olivolja. Lägg i paprikan och stek i 10-15 minuter. Skär tofun i halvsmå bitar. Stek på hög värme i olivolja med rosamarin, den ska bli gyllenbrun. När potatisen och paprikan stekts färdigt, salta, blanda ihop och strö tofun över.Servera tillsammans med en enkel sallad av:
2 hg ruccolablad, 2 hg körsbärstomater, olivolja och flingsalt.

Skölj ruccolan i iskallt vatten (om man vill ha den riktigt krispig kan den läggas i ett vattenbad med isbitar) och låt den rinna av väl, skär tomaterna i halvor. Blanda i tomaterna, strö på flingsalt och häll på rejält med olivolja.

Senast uppdaterad: 13 april 2010

Dela

Marinerad svamp som en del av ingredienserna i Primo pasta

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!