Spira

Professor får Lennart Holmlund-roll

På kommunnivå motsvarar det Lennart Holmlunds uppdrag. Erik Lundgren, S, är gammal i leken men ny som ordförande i Kyrkonämnden, kyrkans motsvarighet till kommunstyrelsen.

Kategorier:   Förtroendevald 

Vem är du?
- Morfar till nio barnbarn och professor emeritus i molekylärbiologi, det vill säga genetisk forskare. Jag har varit söndagsskollärare, kyrkvärd, suttit i Ålidhems och Umeå stads församlingars kyrkoråd, varit vice ordförande i kyrkonämnden och är med i domkapitlet.

Med vilken känsla går du in i uppdraget?
- Ganska mycket bävan, det hade varit önskvärt med någon yngre och det finns så många duktiga. Jag hoppas ingen förväntar sig att jag ska vara operativ chef, min roll som ordförande är strategisk och övergripande.
Det känns roligt att hjälpa församlingarna att arbeta på ett bra sätt, så att de tycker det är roligt. Så länge jag är förankrad i verksamheten på golvnivå känner jag glädje i uppdraget.

Vilka frågor blir viktiga under denna mandatperiod?
- Vi står inför en ekonomisk kris och ett väldigt stort diakonalt behov och måste prioritera och se vad det är att vara medmänniska i detta.
- Nämnden håller i plånboken och ska klara dialogen med församlingarna vid personalnedskärningar. Det är en svår ekvation.

I år är det tio år sedan kyrkan och staten skildes åt. Hur summerar du de åren?
- Det har gått ungefär som förväntat, inga dramatiska förändringar i kyrkans uppdrag.  Medlemstappet är inte oväntat och kommer att fortsätta. En internt splittrande fråga är en del kvarvarande myndighetsfunktioner, såsom vigselrätten, vilket syntes tydligt i debatten om samkönade par.

Dela

Erik Lundgren

Bild: Ulrika Ljungblahd

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!