Spira

Årets förnyare från Umeå

Konsult med juridisk komptentens i flyktingfrågor, ledare för syhörna på dagis eller ljudtekniker. Volontäruppdragen och intresset för dem ökar. I juni fick stiftsadjunkt Bertil Johansson och Volontärbyrån i Svenska kyrkan, pris som årets förnyare i Svenska kyrkan för sitt arbete med idealitet och frivillighet.
I höst planeras fler idédagar och utbildningar.

Priset på 15000 kronor överlämnades av ärkebiskop emeritus K G Hammar under Gotlands kyrkvecka och delas mellan Bertil Johansson och Volontärbyrån i Svenska kyrkan som han initierat. Under tre år har han arbetat i ett projekt med målet att det ska vara lätt att finna sin uppgift för den som vill göra en insats i Svenska kyrkan

- Det långsiktiga arbetet att kanalisera människors längtan att engagera sig har bara börjat, säger han.

Och det är många vill engagera sig. Det visar sig bland annat när volontärförmedlare efterlyser uppdragstagare och får betydligt fler svar än de har uppgifter.

Volontärbyrån i Svenska kyrkan är ett sammarbete med Volontärbyrån i Stockholm med en egen portal på deras hemsida. Juryn motiverade utnämningen med att Volontärbyrån i Svenska kyrkan och Bertil Johansson inspirerar till nytänkande i församlingars ledning och arbetssätt.

Av uppdragen som Volontärbyrån lägger ut utförs 67 procent av personer under 35 år. Vilken uppgift det rör sig om upplevs viktigare än vilken organisation som står bakom, visar deras årliga enkät, gjord på 1000 av de 22 000 (!) uppgiftstagarna. Efter uppdraget vill hälften av de frivilliga gå med i organisationen bakom uppdraget.

Fem av Umeås sex församlingar har utbildat hela personalgruppen under tre dagar och sedan skickat några per församling på kursen Att leda ideella medarbetare, som är utspsidd över ett år. 70 anställda har årligen gått den senare, som ges på tre håll i landet. Frågor som väcks är; Vilka uppgifter har församlingen och Vems är kyrkan egentligen?

Efterfrågan på kursdagar och utbildningar i ämnet har inte blivit mindre och arbetet fortsätter, till stor del genom Ideellt forum i Svenska kyrkan. Ett nätverk som kom till bland annat på initiativ av Luleå stift för sex år sedan, för riksorganisationer som vill stärka idealitet och frivillighet i det lokala församlingslivet. 22 huvudmän står numera bakom.

 

 

 

Dela

Bertil Johansson

Bild: Håkan Sjunnesson

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!