Spira

Hälsar välkommen till vardagskyrka

Den stora församlingen söder om älven är både lands- och stadsförsamling. Rickard Danielsson, som inlett sin femte mandatperiod som ordförande, har varit med sedan 1980-talet och sett vardagskyrkan på Teg växa fram.

Kategorier: Förtroendevald 

Det finns många byggnader som tillhör Tegs församling. Bara missionshusen är åtta stycken. Vi sitter i kyrkorummet som betytt mest för kyrkorådets ordförande Rickard Danielsson, Posk, nämligen i Tegs kyrka, en av församlingens tre kyrkor.

Konfirmerade sig i Backens kyrka

Missionshuset i hembyn är också en favorit, liksom Backens kyrka, där han konfirmerades 1946 och tillhörde innan Tegs församling bildades på 60-talet. Han bor på sin släktgård i Klabböle, har arbetat som byggnadssnickare och skött jordbruket. Skog, jakt och fiske hör till Rickards största intressen.

Minns stora beslut

Bland stora beslut Rickard medverkat i minns han målningen av innerväggarna i Tegs kyrka 1996. De hade blivit mörka och dystra och det var svårt hitta en färg som skulle fungera på den färgade, gjutna betongen. Konststycket tog flera månader men han tycker det blev ett verkligt lyft.
Rickard Danielsson nämner också beslutet om att gå samman till en samfällighet i Umeå, försäljningen av Elsas stuga, samt bygget av det i dag välbesökta Kyrkans hus i Yttersjö.

Han kan sakna de förtroendevaldas stora engagemang från 80-talet, även om små beslut ibland tog onödigt mycket tid.
- Som vår livliga debatt om att skaffa eller inte skaffa en videobandspelare, minns Rickard.

Låg tröskel till Tegs kyrka

I dag är Tegs kyrka vad han kallar en vardagskyrka. Kyrkorådsbesluten har gått i en sådan riktning även om initiativen till en början varit de anställdas. Man vill att alla ska känna sig välkomna och det rör sig mycket folk i huset dagligen.
- Föreningar får hyra in sig billigt och vi försöker hålla tröskeln låg för icke kyrkvana.

 

Högmässa eller Taizégudstjänst                                  

Romaner eller Fackböcker

Skogsröjning eller Resor

Dela

Rickard Danielsson, ordförande i Tegs kyrkoråd

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!