Spira

Sandra Olsson provar förkläden hon sytt av gardiner. Bild: Malin Grönborg

Återbruk till brudparet

Umeås egen återbruksguru, Sandra Olsson, tipsar om hur du
kan göra egna presenter till sommarens festligheter.
Vad sägs om ett personligt knapparmband i konfirmationspresent?
Eller par i förkläden av gardiner till brudparet?

Sandra Olsson bloggar på Oknytt.se, har hållit i workshops och gör egna smycken och accessoarer - allt i återbrukets tecken. Gamla föremål ändrar  skepnad och får helt nya användningsområden.

- Min tanke är att inspirera andra att ta vara på gamla saker. När jag behöver något, tänker jag först efter om det kan finnas begagnat, kanske kan jag göra om något. Jag önskar att fler ska känna samma glädje i det som jag.

När Sandra skapat något med egna händer är hon rädd om det och när hon använder det känner hon sig glad och stolt. Hon ser fler fördelar, förutom de miljömässiga och ekonomiska är det enkelt att hitta en egen stil med hjälp av återbruk och loppisar.

 

Har alltid återbrukat

Sandra Olsson har egentligen alltid återbrukat. Hon minns en trollsäng hon gjorde av en tekartong som barn. I gymnasiet sydde hon sin balklänning av farmors gardiner. I tjugoårsåldern sydde hon om second hand-kläder.

Nu gör hon mest smycken och accessoarer.

- Det är roligt med användningsområden som vi först inte tänker på. Som när jag använde pappas överblivna trädgårdsslang till örhängen, säger Sandra Olsson.

 

Ockuperar köksbordet

Andra av hennes mer osannolika återbruk är örhängen av plastskedar, armband av tallriksunderlägg och en bröllopsklänningen av duschdraperi och gardiner som hon sydde till en utställning.

- Det har också blivit en sport att försökagöra snygga saker av något fult. Tallriksunderläggen var riktigtfula innan de blev armband.

Periodvis ockuperar Sandra köksbordet med smyckestillverkning, men just nu står symaskinen framme.

- Även om jag är glad över att vara sambo var det enklare när jag var singel. Jag kunde hålla på hela helger då ingen annan ville använda köksbordet.

Sandra Olsson köper helst färgglada tyger och plagg i ull, lin eller bomull. För att kunna hålla på behövs ett visst lager, så hemma har hon en klädkammare full av tyg och annat användbart.

 

Senast uppdaterad: 26 maj 2010

Dela

Armband av knappar i glada färger

Bild: Malin Grönborg

Beskrivningar

Mer om Återbruk

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!