Spira

Del av cheesecake med jorgubbar Bild: Peter Lindegren

Alla kan fika på folkkafé

Är du allergisk, men förtjust i godsaker? Då rekommenderas ett besök på Tegskyrkans Folkkafé. Här kan du varje tisdag eftermiddag få ditt lystmäte på kladdkaka och annat gott tillgodosett.

Kategorier:   Recept 

I köket i Tegskyrkans källarvåning är det full fart när Lilly Martinsdotter Olofsson, Catrin Ström och Leif Luthman bakar kladdkakor. Både Katrin och Lily tycker om att baka och är rätt vana, men för Leif, som är här som volontär, är det något av ny mark.

- Jag har halkat in lite på ett bananskal på det här, säger han. Det sköna är att jag får pröva på och lära mig vartefter.

Det är lite pyssel med en av kakorna. Den blir inte som det är tänkt, kan det vara den nya ingrediensen som ställer till det?

- Vi har provat och experimenterat oss fram till många av recepten, säger Catrin. Det blir lite extra eftersom vi jobbar så mycket med ersättningar för vanliga ingredienser.

Folkkaféet har nämligen en specialitet. Här finns bakverk för den som är nöt-, gluten- och mjölkallergisk eller vegan.

- Vi vill ha ett kafé där verkligen alla är välkomna och kan fika gott, berättar Lilly som själv är glutenintolerant. Det finns inte så stort utbud på andra kaféer om du har någon födoämnesallergi.

Catrin nickar och berättar om sonen som är nötallergiker och inte går ut och fikar. Det är inte kul att sitta med en slät kopp kaffe när de andra mumsar bakelser.

- Vi vill också visa i gärning vad kyrkan står för, säger Catrin. En öppenhet och ett accepterande gentemot alla.

Kaféet har varit igång sedan i våras och Lilly och Catrin har planer för fortsättningen. De funderar på att ta emot ungdomar som behöver praktikplats och kanske kan församlingens sammanträden läggas när kaféet har öppet?

- Vi vill vara mer än ett kafé och göra det här till en riktig mötesplats, menar Lilly.

Hur går det då med den besvärliga kladdkakan? Jo, det ordnar sig till slut med lite mer tid och fantasi. Annars är kafépersonalen inte främmande för att tänka om.

- Vi har en Kladdkakepredikan, säger Catrin och skrattar.

Så får jag höra sagan om den misslyckade kakan, som var stel och hård och ingen bra kaka alls. Den fick istället bli till en lagom seg och god kola.

- Det är precis som med människor och Gud, säger Lilly. Gud slänger inte någon i papperskorgen. På en annan plats, i en annan omgivning och situation kan den personen passa bättre - rent av riktigt bra.

Samtidigt som jag tar mer citronkakan, ler Catrin och erkänner att det nog finns ett och annat som bara har serverats en gång. 

Folkkaféet i har öppet varje tisdag kl 13.30-16.00. 

Gluten- och mjölkfri Kladdkaka

Ingredienser

  • 150 gr mjölkfritt margarin
  • 2 msk ljus sirap
  • 3,5 dl strösocker
  • 3 dl glutenfritt vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1,25 dl vatten
  • 1 krm salt

  • kokos till formen

Gör så här:

Smörj en form med löstagbar botten och klä med bakplåtspapper. Smörj papperet och strö på kokos.

Smält margarinet. Rör i sirapen. Blanda i socker, vaniljsocker, kakao och sikta i mjölet. Blanda i salt och vätska.

Häll i bakformen och grädda i 175 grader i 20-25 minuter.

Citronpaj med lime (vegan)

Ingredienser

  • Pajdeg

  • 150 gr smält mjölkfritt smör
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl maizena
  • 1 tsk bakpulver

  • Fyllning

  • 3 tsk NoEgg + 3 msk vatten
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk maizena
  • 1-2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjölkfri vispgrädde
  • 1 lime
  • 1 citron

Gör så här:

Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform.

Vispa äggpulver, vatten och strösocker pösigt. Rör ner mjöl och ovispad grädde. Riv skalet på lime och citron och pressa ur saften.

Tillsätt tillsammans med vaniljsockret till smeten och rör den jämn. Häll smeten i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader ca 30 minuter. Låt pajen svalna och sikta sedan över florsocker, garnera med lime i skivor.

Cheesecake med jordgubbar (vegan)

Ingredienser

  • Botten

  • 15 digestivekex
  • 75 gram mjölkfritt smör

  • Fyllning

  • 1 dl sojagrädde
  • 1 dl gelésocker multi
  • 2 pkt tofuline färskost naturell

Gör så här:

Krossa kexen, smält smöret och blanda ihop. Tryck ut smulblandningen i en form med löstagbar kant.

Koka upp sojagrädde med gelésockret och koka en halv minut. Blanda i färskosten och lägg fyllningen i pajskalet. Ställ i kylskåp för att stelna.

Blanda bärsaft och gelésocker i en kastrull och koka i en halv minut. Tag kastrullen från plattan och låt svalna. Lägg bären uppe på kakfyllningen och bred gelén över. Förvara i kylskåp.

Senast uppdaterad: 8 september 2010

Dela

På Folkkaféet i Tegskyrkan kan den som sjunger eller spelar få fika gratis. Här är det personalen själv, bestående av Catrin Ström, Lilly Martinsdotter Olofsson och Leif Luthman, som drar med gästerna i allsång.

Bild: Peter Lindegren

Kladdkaka

Bild: Peter Lindegren

Citronpaj med Lime

Bild: Peter Lindegren

Rätt recept!

Tyvärr hamnade vissa ingredienser fel i recepten i Spira nr 4. Givetvis ska citron, lime och grädde vara i citronpajen - inte i cheesecake som vi angett.

Vi beklagar. Här finns rätta recepten som pdf.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!