Spira

Höggravid Maria i lera. Bild: Peter Lindegren

Bibeltext blir lerfigur

"Vilka tycker att Bibeln känns omodern?" frågar ungdomsledare Simon Andersson. Två personer reser sig och byter stol. Värderingsövningar och lerfigurer står på dagordningen på ledarutbildningen i Sävar församlingsgård.

I dag har bara tre ungdomar samlats till Sävar församlings ledarutbildning, LUB.

- Det brukar vara omkring tolv personer, men det är tydligen mycket prov i skolan just nu, berättar ungdomsledaren Simon Andersson, medan han lassar kallskuret på en tallrik.

Gruppen samlas ungefär en gång i månaden och börjar alltid med att äta tillsammans.
- Det är kul att vara med, och flera av mina kompisar brukar också vara här, säger Emelie Ångström, som tror att hon kan ha nytta av utbildningen i framtiden.

Borde alla läsa Bibeln?

Alla sitter i en ring och Simon Andersson läser upp påståenden om Bibeln. De som håller med om det han säger byter plats och sedan blir det diskussioner.

Alla borde läsa minst två böcker i Bibeln, säger Simon. Ungdomsledaren Joel Hultdin och församlingspedagogen Malin Lithner byter plats. De andra sitter kvar.
- Alla vill väl inte det. Alla som bor i Sverige är ju inte kristna, säger Ronja Lindkvist.
- Det är ren allmänbildning att läsa Bibeln, tycker Joel Hultdin.
- Men tänk om man har dyslexi, säger Emelie Ångström.

Bibeln innehåller kloka levnadsregler, säger Simon. Alla byter plats.
- Bibeln säger många saker som är bra. Det är ändå så man vill vara, säger Rebecca Jäger.
- Ja, till exempel som han som hjälper en man som ligger vid vägen. Att hjälpa folk i vardagen, säger Ronja Lindkvist.

Gud med graviditetstest

Samlingen avslutas med att deltagarna gör lerfigurer utifrån en bibeltext Simon läser. Figurerna ska ingå i en gudstjänst LUB-deltagarna ordnar för konfirmanderna till hösten. Simon läser texten om Maria bebådelse, och ungdomarna väljer att göra en höggravid Maria, en ängel och Gud.

- Jag gör Gud lite formlös, så folk får tolka honom som de vill. Och han håller ett graviditetstest i handen, så det blir lite modernare, säger Rebecca Jäger med ett skratt.

Det var för ett och ett halvt år sedan Simon Andersson började bjuda in sina fjolårskonfirmander till en ledarskapsutbildning, som startade med ett läger på Holmön.

- Vi märkte att ju äldre ungdomarna blev, desto färre aktiviteter fanns för dem i församlingen. Då fick vi tanken på att starta en ledarskapsutbildning, berättar Simon Andersson.

Utbildningen ska pågå i fyra år och avslutas med en resa till Taizé. Från och med andra året börjar deltagarna arbeta som ledare på läger och i grupper. Simon Andersson hoppas att utbildningen ska ge församlingen en bred bas av unga, duktiga ledare.

- Det här är ett ekumeniskt projekt, och Sävars pastorer kommer också hit och berättar, för att visa att vi arbetar tillsammans

Senast uppdaterad: 2 februari 2011

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!