Spira

Jordärskocksoppa med röding inleder Marita Brobergs meny med Västerbottniskt tema. Bild: Ulrika Ljungblahd

Fick smak på Västerbotten

Hon är uppväxt på Västkusten med havskräftor och makrill. Nu njuter Marita Broberg även av ren och röding.
– Bohuslän och Västerbotten. Finns det några landskap med bättre råvaror? I dag bjuder hon på en trerätters-meny med smak av Västerbotten.

Kategorier:   Recept 

Frestande middagsuppdateringar från Brobergs kök är vardagsmat för Maritas vänner på Facebook. Eller vad sägs om havskattsburgare med röd pestosås eller älgfärsbiffar med Västerbottensost?

- Vi tycker om att äta god mat. Men det blir risgrynsgröt och pannkakor till middag någon gång i veckan också, framhåller Marita.

Nioårige Axels favoriträtt är stekt makrill och sexåriga Rakel älskar spagetti carbonara. Familjens senaste favorit är helstekt reninnanlår. Det är mört, fantastiskt gott - och så enkelt, lovar Marita. Bara att bryna köttet och låta det stå i ugnen i cirka en och en halv timme.

- Jag tycker det är käckt att göra så mycket som möjligt färdigt i förväg, säger hon och tar ut köttet som uppnått 62 grader.

Förutom den italienska risotton - som småputtrar på induktionshällen - går det mesta på kvällens Västerbottensmeny att förbereda. Förrättssoppan på jordärtskocka ska bara värmas och sedan ett par dagar står efterrätten klar i frysen. Glassen på Västerbottensost serveras med en sås som smakar som nyplockade solvarma hjortron. Några sådana har Marita, som är från Hönö, visserligen aldrig plockat.

- Och ren har jag bara sett från bilen, men jag har sett väldigt mycket krabbor! säger hon och skrattar.

Bra råvaror är viktiga. Marita köper nötkött och lamm från lokala Häljegård och beställer ren på stormarknad. Fisk köper hon med sig från Västkusten. Sist hon kollade innehöll frysen 27 kilo bär, 16 kilo kött och ett par kilo havskatt. Lägg till det ett antal bröd. Surdegsbröd är nämligen Maritas senaste hobby.

- I söndags var jag uppe halv sju och geggade med min deg.

Jordärtskockssoppa med röding

Ingredienser

  • 500 g jordärtskockor
  • 1 scharlottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 l hönsbuljong
  • 2 dl grädde
  • Salt och peppar
  • En halv pressad citron
  • 400 g rödingfilé
  • smör
  • Hackad dill

Gör så här:

Skala jordärtskockorna och skiva tunt. Lägg dem i kastrull tillsammans med lök, vitlök och buljong. Koka i 15 minuter och mixa sedan med stavmixern. Häll i grädde, citronsaft och salta och peppra.
Ta av skinnet från rödingfilén och skär fisken
i strimlor. Stek i smör och strö över dill.
Häll upp soppan i soppskålar och lägg i rödingstrimlorna.

Italiensk risotto

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • I dl olivolja
  • 4 dl Carnaroliris
  • 2 dl vitt vin
  • 1,3 del varm hönsbuljong
  • 2,5 dl färskriven Västerbottensost

Gör så här:

Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk utan att den tar färg i rikligt med olivolja.
Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset känns torrt. Det tar 1-3 minuter.

Häll på vinet och låt det ånga bort helt.
Tillsätt den varma buljongen. Börja med 5-6 dl så att riset täcks med ca 2 cm buljong. Räkna koktiden på riset från nu.

Rör sakta tills riset absorberat all buljong. Tillsätt sedan 1-2 dl i taget. Sänk värmen något. Risotton ska koka lugnt och behöver röras om ofta. Det tar 17-20 minuter.

Ta bort kastrullen från plattan och blanda ner osten. Risotton ska vara lös när osten tillsätts.
Smaka av med salt och svartpeppar. Låt risottton vila ett par minuter under lock innan den serveras.

Reninnanlår

Ingredienser

  • 150 gram reninnanlår per person
  • Smör
  • Salt och peppar

Gör så här:

Beräkna cirka 150 gram per person. Bryn köttet i smör i en stekpanna, lägg det sedan i en ugnsform. Gnid in med salt och peppar. Stoppa in en stektermometer i köttet och sätt in i ugnen 125 grader tills termometern visar 62 grader. Lägg köttet i folie i tio minuter innan du skär upp det i ca 1 cm tjocka skivor.

Kantarellstuvning

Ingredienser

  • 200 g kantareller på burk
  • 1,5 tsk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2,5 dl grädde
  • Salt och peppar

Gör så här:

Skär svampen i mindre bitar och fräs i smör i kastrull. Tillsätt mjöl och rör om. Häll i grädden och låt allt puttra ihop. Smaka av med kryddorna.

Västerbottensostglass

Ingredienser

  • 100 g västerbottenost, riven
  • 3 st äggulor
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 st äggvitor

Gör så här:

Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt. Vispa grädden och vitorna var för sig, blanda sedan ihop allt försiktigt. Frys i en vid form, ca 25 cm i diameter, tre-fyra timmar.

Ta fram formen 20 minuter före servering. Servera med hjortronsåsen.

Hjortronsås

Ingredienser

  • 1 dl socker
  • 3/4 dl vatten
  • 250 g hjortron
  • 1/2 dl Sprite

Gör så här:

Koka socker och vatten tills sockret löser sig. Tillsätt hjortronen och mixa alltsammans. Passera genom finmaskig sil. Låt svalna och häll i Sprite.

Senast uppdaterad: 31 mars 2010

Dela

Västerbottensost i glassform.

Bild: Ulrika Ljungblahd

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!