Spira

Från religion till tradition

De grekiska idrottstävlingarna under antiken hölls oftast till en viss guds ära vid en kultplats. Det främsta idrottsevenemanget var de olympiska spelen som hölls vart fjärde år i Olympia – guden Zeus helgedom. Spelen sägs ha införts år 776 f Kr.

Paulus använde symboler från idrottens värld i sina brev som finns bevarade i Bibeln. Han nämner de olympiska grenarna löpning och boxning, och segerkransen. De olympiska spelen hörde till de antika kransspelen, där segraren i varje gren fick en krans av oliv, lager, selleri eller pinje.

I slutet av 300-talet e Kr avskaffade kejsaren Theodosius religionsfriheten och gjorde kristendomen till statsreligion. Han lät stänga de antika helgedomarna och förbjöd då även de olympiska spelen.

De olympiska spelen återupplivades i slutet av 1800-talet, och sedan 1896 arrangeras sommarspel vart fjärde år, och sedan 1924 vinterspel.

Vid de tre senaste sommarspelen har Svenska kyrkan deltagit och arrangerat mötesplatsen Café Scandinavia, tillsammans med övriga skandinaviska kyrkor.

Senast uppdaterad: 31 mars 2010

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!