Spira

Guldet symboliserar det himmelska och är det vackraste en människa kan åstadkomma, säger Margareta Redestig om ikonmåleri. Bild: Peter Lindegren

Har målat över hundra ikoner

En bön, tio lager krita, bladguld och pulverfärg från bland annat Uralbergen. Margareta Redestig berättar gärna om ikonmåleri. Väggarna i hennes vardagsrum vittnar om att hon målat länge, närmare bestämt i snart fyrtio år.

- Jag tycker profeten Elia är så fascinerande, säger ikonmålare Margareta Redestig som gjort Spiras baksida. Jag hade länge velat måla Elia, så hittade jag förlagan till den här som jag tyckte om.
Margareta Redestig valde ikonen med Elia som baksida med tanke på Alla helgons dag. Elia är en profet i Gamla testamentet som vände sig emot avgudadyrkan. Han avslutar sitt jordeliv utan att dö, när Gud tar upp honom i en brinnande vagn genom en virvelvind.

- Ikonen visar så många delar av berättelsen. Elden symboliserar Elias brinnande tro, i vänstra hörnet finns den ikonografiska bilden för Gud, en hand i ett moln. Jag har mycket guld, eftersom det symboliserar det himmelska och är det vackraste en människas hand kan åstadkomma, säger Margareta Redestig.

Tycker helgen blivit för kommersiell

Hon önskar att vi skulle tänka mer på helgon och förebilder under helgen.

- Människor håller på att glömma att det handlar om helgon som gått före och visat vägen. I stället verkar det som att alla människor bara tänker på spöken, det har blivit så kommersiellt.

Profeten Elisha tar bokstavligen upp Elias fallna mantel och fortsätter i hans spår, vilket gett upphov till talesättet.

Väggarna i familjen Redestigs vardagsrum är fyllda med ikoner. Margareta har legat inlagd i sommar och under många år kämpat med sjukdom.

Överlever tack vare ikonmåleri

- Jag hade aldrig överlevt utan ikonmålningen. Det är mitt sätt att komma tillbaka, säger hon. I hennes arbetsrum står en ikon hon inte lackat ännu, de ska först torka i sex månader för att färgen ska mogna.

- Jag målar då vår Herre är med mig. Man måste vara mogen i ens inre och så måste det vara lugnt omkring en. Man måste ha kontakt med vår Herre, förklarar hon.

Hon visar en liten träplatta.
- Det är alltid en bön underst, en bön mellan mig och vår Herre, om jag ska ge bort ikonen till någon är det en bön jag tillägnar den personen, säger Margareta Redestig.
Trälattan är grundad med tio lager krita och vatten, gelatinlösning och boluskrita.

- Allt ska vara äkta. Färgen blandar man med lite ägggula som symbol för liv, vatten och ättika som symbol för ättikan Jesus fick på korset.

Ikon började gråta

Även färgerna ska vara äkta, Margareta öppnar några lock och visar färgglada pulver hon köpt av Biskop Johannes, ortodoxa kyrkan i Norden.
Han hade återkommande ikonmålarkurser i Umeå under mer än trettio år, men pågrund av sin höga ålder och hjärtat har han nu slutat med det.

På ett skåp i arbetsrummet står flera ikoner. När Margareta Redestig fick veta att hon, efter lång sjukskrivning, entledigats från sin tjänst som diakon, började en av dem, Kristusikonen att gråta. Margareta Redestig visar oljefläckar på duken från Indiska och bomullstussar hon torkat olja med. Ikonen gråter periodvis. När det började ringde hon biskop Johannes.

Samlar tårarna av olja

- Han bad mig samla upp oljan med bomullsvadd och lägga i en burk och det gör jag.

- Det har aldrig hänt i ett protestantiskt hem att en ikon som målats i bysantinsk stil, gråter, konstaterade biskopen.
En bomullstuss med olja finns sedan 2006 i ett relikskrin av guld och ädelstenar bakom ikonostasen i Den heliga Konstantin och Helenas ortodoxa kyrka i Vårby, Stockholm.

Ikonen med Elia har en stämpel på baksidan som betyder att den välsignats av biskop Johannes med guld, rökelse och myrra. En välsignad tavla får inte säljas. Margareta har målat ett hundratal ikoner, några har hon sålt eller gett bort.

Not: *Andra Konungaboken kapitel två.

Senast uppdaterad: 10 augusti 2012

Dela

Margareta Redestig har målat ikoner i över fyrtio år.

Ikoner

En ikon har inga skuggor, eftersom sådana inte finns i himlen. Motiven målas aldrig i profil utan söker alltid betraktarens blick.

Boktips: Ikonernas värld. Idéhistoria och dogmatik av Margareta Appius Sohlman

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!