Spira

- Himlen är en verklighet för mig. Jag vet att den finns, konstaterar Dorti Karlsson. Bild: Malin Grönborg

Hon har himlen runt hörnet

– Himlen är en verklighet för mig. Jag vet att den finns, konstaterar Dorti Karlsson, som upplevt himlen i drömmar efter att nära anhöriga dött.
Sjukhusdiakonerna Patrik Hedman och Karin Nordfeldt Hansson menar att vi kan möta himlen redan på jorden.

På väggarna hemma hos Dorti Karlsson hänger bilder på hennes nu döda man och dotter, men också på de fyra barnbarnsbarnen.

- Jag är inte rädd för döden längre. Jag vet vad som finns där, men precis som Paulus längtar jag åt båda hållen. Både efter att möta Jesus och mina nära i himlen och efter att leva här med mina barnbarn och barnbarnsbarn.

Dorti Karlsson har haft en stark tro på himlen ända sedan hon blev kristen vid 19 års ålder, och den tron blev ännu viktigare när hennes dotter Maria blev sjuk i cancer. Hon dog i februari 1977, bara 14 år gammal.

- Solen sken in på henne. Jag minns att jag sa: »Nu lämnar du oss, men sen kommer vi och då ses vi«, berättar Dorti.

Tiden efter Marias död hade Dorti ett behov av att ta reda på mer om himlen. Hon lånade böcker om livet efter detta och läste. Och så en natt hade hon en dröm. Hon var i himlen och såg Maria springa i full fart mot henne över klargrönt gräs, mellan blommande äppelträd.

- Jag var så lycklig och ville bara omfamna henne. Då såg jag Jesus stå där och han grät av rörelse. Efter denna dröm orkade jag gå vidare, eftersom jag förstod att vi verkligen ska återse varandra.

För sju år sedan avled Dortis man Göte plötsligt. Första tiden ensam var svår, men också då fick hon en dröm.

- I drömmen hörde jag Göte säga: »Du ska inte sörja så, jag ser dig fast inte du ser mig.« Samtidigt hörde jag änglar sjunga, och jag fick en sådan kraft.

när en människa förlorat ett barn blir tanken på ett liv efter detta och möjligheten att mötas igen viktig, säger Patrik Hedman och Karin Nordfeldt Hansson, som arbetar som diakoner i Sjukhuskyrkan.

De möter många människor i dödens närhet, och upplever att de döende befinner sig i ett slags övergångstillstånd.

- De pendlar mellan att vara här och att ställas inför det okända, en annan tillvaro. Många upplever en stark närhet till familjemedlemmar som redan gått vidare. Vissa kan till och med känna att de finns i rummet, berättar Karin.

Det är heller inte ovanligt att de i en dröm möter anhöriga som redan dött, och av dem får veta att det finns ett liv efter döden. Karin och Patrik har också fått berättat för sig om nära döden-upplevelser när de sjuka upplevt ljus, värme och frid.

- Ofta är det väldigt starka upplevelser som har förändrat känslan inför döden. Det har tagit bort en del av oron och rädslan de känt, säger Patrik.

I dödens närhet blir bilderna vi kan ha av en tillvaro efter detta - vare sig det är en stad med gator av guld eller en sommaräng - inte längre viktiga.

- För den döende blir istället relationerna tydliga, till dem som gått före, till naturen, till Gud, till det eviga. De börjar släppa taget och ta avsked från sina nära och kära, säger Karin Nordfeldt Hansson.

Att som diakon sitta vid en dödsbädd och följa med rörelsen in i nästa existens är påfrestande, man måste möta sin egen död. Men Karin menar att det också är berikande, och att det är bra att då och då ha döden i sitt medvetande.

- Det är viktigt att ställa sig inför tanken att vi ska dö och lämna den här verkligheten. Det går förbereda sig genom att ibland söka ensamhet, ställa sig de viktiga frågorna om vem man är och kanske där hitta en relation till Gud.

Karin och Patrik är båda övertygade om att vi kan uppleva en bit av den dimension som brukar kallas himmel redan i det här livet. Det handlar om en upplevelse av enhet, värme och ljus.

- Ibland när man befinner sig i en nära gemenskap, eller kanske är ensam ute i naturen, på en fjälltopp, kan man känna att man är nära Gud, säger Patrik.

- Eller när man tar emot sitt nyfödda barn. I den nära relationen till spädbarnet upplever många en gudomlig närvaro, säger Karin.

Senast uppdaterad: 29 oktober 2010

Dela

I drömmen hörde jag »Du ska inte sörja så, jag ser dig fast inte du ser mig.« säger Dorti Karlsson

Bild: Anna-Karin Drugge

Andra världar

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!