Spira

Fem brudpar efter varandra säger ja i Backens kyrka, eller som Abba uttryckte det: "I do, I do, I do, I do, I do" Bild: Stina  Nordin

I do, I do, I do, I do, I do

Kyrkklockorna ringer, orgeln spelar Mendelsohns brudmarsch och brudparet vandrar fram längs mittgången. En typisk vigsel i Backens kyrka, men den här lördagen är de fem. Det innebär en lång arbetsdag för vaktmästare Johanna Forsgren.

Kategorier:  

Redan klockan halv tio är Johanna Forsgren på plats i Backens kyrka. Det är en hel del att ordna med inför dagens fem vigslar. Blommor och ljus ska ställas fram och mikrofoner ska kontrolleras. Det gäller att ha koll på hur de olika solisterna vill ha ljudet.

- Det är ganska lugnt innan allting börjar, men sedan blir det full fart, säger Johanna och placerar noga ljusstakarna i linje på altaret.

Hon har jobbat som vikarierande vaktmästare sedan maj 2009, så lite rutin har hon fått.
- Jag trivs himla bra här, säger hon. Det är lugnt och skönt att arbeta i kyrkan och jag bara måste jobba med något praktiskt.

När Johanna inte är vaktmästare läser hon in gymnasiet på distans. Målet är att gå socionomprogrammet.

Samma ingångsmusik

Dagens organist, Kjell Söderberg, kommer in i kyrkan i ledig klädsel och förklarar snabbt att han ska byta till kostym senare.
- Tänk att alla har valt Mendelsohns som ingångsmusik, säger han. Det blir ju inte så stor utmaning för mig, men å andra sidan är det olika utgångsmarscher.

Efter att Johanna tagit sig en liten lunchrast är det dags för henne att byta om från sina arbetskläder till en mer representativ klänning. Gästerna anländer och hon tar plats vid mixerbordet längst bak i kyrkan. Det första brudparet gör sig beredda, orgeln spelar och allting har tagit sin början.

- Jag tittar nog lite extra på alla brudpar den här sommaren. Om drygt en månad är det ju min och Sebbes tur! berättar Johanna, som träffade sin Sebastian för drygt två år sedan.

Vill ha det enkelt

Efter den andra vigseln får Johanna bråttom att plocka upp de blomblad som strötts ut i mittgången av brudnäbbarna. Allt måste se fräscht och nytt ut inför varje brudpar. Själv ska hon inte ha några extra blommor eller krångel på sitt bröllop.

- Det kan lätt bli lite hysteriskt. Jag vill ha det lite enkelt och så får det inte kosta för mycket.

Kjell spelar den sista utgångsmarschen och kvar för Johanna är att släcka alla ljus, ställa undan blommor i kylen och låsa kyrkan.

Senast uppdaterad: 23 september 2010

Dela

Johanna placerar allt i linje på altaret.

Bild: Stina  Nordin

Det är ganska lugnt innan alt börjar, men sen blir det full fart, säger Johanna.

Bild: Stina  Nordin

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!