Spira

Inledare: Nyfiken på andra världar

"Tänk om man kunde gå in i Star Wars-filmerna och vara med." Inledare av Ulrika Ljungblahd

Harry Potter, Yu-gi-oh och Star Wars. Fantasivärldarna kommer och går, men någon sagovärld är alltid högst verklig hemma hos oss. Under senaste Star Wars-fasen sa en av sönerna lite drömskt: »Tänk om man kunde gå in i Star Wars-filmerna och vara med. Om man dog så åkte man ut genom en portal och fick inte komma tillbaka.«

Vilken spännande tanke! Jag bollade tillbaka: Tänk om hela världen egentligen är en film som heter typ Jorden-Universum (man får jobba lite på titeln) och vi har kommit in genom en portal för att vara med under ett avsnitt.

Där någonstans tappade jag hans uppmärksamhet, men jag funderade vidare: Tänk om världen är en större berättelse som vi fått chansen att vara med en liten, liten stund i. Vilken karaktär vill jag spela? Vems berättelse vill jag vara med i?

Visserligen handlar det här numret en hel del om andra världar. Men faktum är att berättelserna om himlen, dolda dimensioner och fantasy gör mig mer fascinerad av och nyfiken på den här världen.

Uppslaget till temat var psalmstrofen »andra världar, mycket större än den här«. Visserligen mindes vi fel textrad, men temat fick ändå bli Andra världar. Och psalmen − med rätt text − lär sjungas i kyrkor och kapell i allhelgonatid.

»Det finns nåd för nya världar, mycket större än den här,
nya skapelser och tider, nåd för allt som blir och är.«
Nr 285 i Psalmboken

Senast uppdaterad: 29 oktober 2010

Dela

Andra världar

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!