Spira

Inledare: Nyskalad clementin väcker julminnen

»Undrar hur det luktar hemma hos er.«
Det var sonens kompis, 7 år, som under promenaden från fritids förberedde sig för sitt första besök hemma hos oss. Jag blev nästan lite nervös. Lukt är ju känsliga saker.

Att göra ett gott »första-lukt-intryck« borde vara lättast så här i juletid. Ingen annan högtid är så förknippad med dofter. En nyskalad clementin ger mig julaning redan
i november och visst är det ok att lägga köpta pepparkakor i ugnen en stund bara för den goda doften! Att julblommorna i plast är luktfria är däremot skönt för familjens allergiker.

Ida Nilsson, som skriver bloggen Julflickan, berättar att julens dofter väcker många minnen från tidigare jular. »Julen är en högtid för sinnena« säger hon.

Inte ens i julberättelsen luktar det bara stall och gammalt hö. Lilla Jesusbarnet fick ju golukt i form av rökelse och myrra av de vise männen och fortfarande används rökelse i religiösa sammanhang. Diana Nordenström tänder till exempel dagligen rökelse som avslappning och bön. Som en aning av det heliga.

Möt också Spiras krönikör Anton Marklund som kommer ut med sin första roman i januari. Djurvänner är en gripande berättelse ur tre perspektiv om en autistisk tonåring.

Senast uppdaterad: 16 december 2010

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!