Spira

Inledare: Om återbruk

Inget är nytt under solen. Inte ens trenden med återbruk.

»Det finns inget nytt under solen.«*

Jag vet inte om det är trösterikt eller deppigt att tänka så. Men det känns alla fall rätt bekant. Löpsedlarna om sommarväder och glasstester läste vi redan förra året.

Inte ens trenden med återbruk är egentligen något nytt. Snarare en försiktig återupptäckt av vad min mormor och generationerna före henne ansåg som helt naturligt.

Sandra Olsson är inne på samma linje. Hon har sytt en klänning av ett duschdraperi och gjort örhängen av en vattenslang. Nu tipsar hon om hur du kan göra egna presenter av gamla gardiner och knappar till sommarens brudpar eller konfirmander.

Möt också Birgitta Fritzdotter som har stenkoll på Umeåbornas dricksvatten. Tanken svindlar när hon påstår att vattnet jag dricker i dag kan ha varit en del av Niagarafallet. Eller av en tiger. Samma vatten. Om och om igen. Tala om återbruk.

Du som vill återbruka gamla Spira-artiklar får det lättare nu, när Spira lanserar en ny webbplats. Jag kan till exempel rekommendera en intervju med Stefan Edman från nr 3 2008: Vi är byggda av stjärnstoff med havets vatten pulserande i våra ådror. Bokstavligt talat.

*) Citatet är hämtat från Predikaren i Bibeln (kapitel 1, vers 9)

Senast uppdaterad: 26 maj 2010

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!