Spira

Inledare: "Våga vara vettig vuxen"

Vi åt varma mackor med tonfisk när jag sov över. Hon lärde mig spelet "Nya finans" och bara sju år gammal fick jag passa hennes bebis.

Vi såg Mor gifter sig och åt varma mackor med tonfisk när jag sov över. Hon lärde mig spelet Nya finans och bara sju år gammal fick jag passa hennes bebis. Fortfarande använder jag Evas recept när jag gör pastasås med kassler.

I dag har vi ingen kontakt. Men om jag ska nämna en vuxen som tog mig på allvar som barn, blir det hon - min unga ingifta moster. Troligtvis förstod hon inte vilket intryck hennes sätt att vara med mig gjorde.

»Våga vara vettig vuxen« är ett budskap som återkommer i detta nummer. Vaktmästarna i flera kyrkor tar exempelvis emot ungdomar som är dömda att jobba gratis som straff, så kallad ungdomstjänst. Rasmus Bergström på Teg hoppas att ungdomarna känner sig sedda och träffar många positiva vuxna.

Forskaren Stig-Arne Berglund har intervjuat massor av ungdomar som lämnat ett struligt liv. Gemensamt för dem är att möten med enskilda personer varit avgörande. »Vändpunkter har alltid ett förnamn« hävdar han.

Jag är tacksam för Eva som en av många vettiga vuxna i mitt liv. Kanske borde jag höra av mig. Skriva tackbrev är i alla fall ett sätt att öva sig i tacksamhet. Fler hittar du här.

Senast uppdaterad: 23 september 2010

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!