Spira

Kvällar och lov har vaktmästare Rasmus Bergström ofta sällskap av ungdomar som gör ungdomstjänst i Tegs församling. Som mest har någon arbetat över 100 timmar gratis, men betydligt vanligare är mellan 20 och 40. Bild: Björn Wanhatalo

Jobbar i kyrkan som straff

De städar, flyttar stolar och rensar rabatter. Gratis. Som straff.
– Alla är värda en andra chans. I vissa fall även en tredje eller fjärde, säger Rasmus Bergström. Han är vaktmästare och har varit handledare för ett 20-tal personer som gjort ungdomstjänst i Tegs kyrka de senaste åren.

»Tjenare Rasmus! Har du gått och klippt dig?«

Raineri hälsar glatt på sin tidigare handledare Rasmus Bergström när de träffas i den långa korridoren i Tegs församlingsgård. Det är några månader sedan sist. Då avtjänade 18-årige Raineri sitt straff på ungdomstjänst för olaga hot. Under tre dagar, totalt tolv timmar, städade han bland annat stora salen i församlingsgården och hjälpte till att flytta möbler
i ungdomslokalerna. Till sin förvåning trivdes han med arbetsuppgifterna.

- Vaktmästare här är något jag kan tänka mig att jobba med, det var en oväntad upplevelse, säger Raineri.

Drygt 20 har gjort ungdomstjänst i Tegskyrkan

Raineri är en av drygt 20 ungdomar som Rasmus Bergström och de andra vaktmästarna i Tegs församling tagit emot för ungdomstjänst. Antalet timmar som ungdomarna ska jobba gratis varierar mellan tolv och 140. När Rasmus fick frågan för första gången för 2,5 år sedan var svaret självklart. Nu är han den handledare som tar emot flest ungdomar av kyrkorna i Umeå.

- Jag har jobbat mycket med ungdomar och även själv fått så mycket positivt under ungdomsåren i kyrkan, säger han, som varit ledare sedan tonåren i bland annat kyrkans ungdomsgård Rocky.

- Förhoppningsvis går de också härifrån och känner att de har gjort något bra, att de har blivit sedda och träffat många positiva vuxna.

Inte förvånad över att ungdomarna är duktiga

Rasmus säger att han har slutat bli överraskad över att de flesta ungdomarna som kommer är så duktiga, öppna och sociala. Den största utmaningen är att hitta lämpliga arbetsuppgifter. Gräsklippartraktorn går bort av säkerhetsskäl, i övrigt får ungdomarna göra det mesta tillsammans med vaktmästarna - kratta löv, städa, förbereda gudstjänster och bära stolar. Några har hjälpt till i kiosken vid ungdomskvällar. En kille som utbildade sig till målare målade om toaletterna och efter ungdomstjänsten anställdes han på timmar för att måla ett rum i källaren.

Men i de flesta fall innebär det ingen extra arbetskraft för vaktmästeriet. Snarare är det en diakonal verksamhet, ett sätt för kyrkan att ta samhällsansvar.
- Det är underbart att jag som vaktmästare också kan vara med och hjälpa folk.

Rasmus Bergström brukar aldrig fråga rakt ut vilket brott som ligger bakom domen, men ungdomarna brukar oftast komma in på det själva. Han tycker att ungdomstjänst är en bra påföljd.
- Många känner skam och skuld och det är ett sätt att återbetala till samhället. Förhoppningsvis kan det också skapa en positiv vändpunkt för dem.

Han är dock kritisk mot den långa tiden mellan brott och straff.
- Det säger sig självt att konsekvensen bör komma på en gång, inte ett år senare, betonar Rasmus.

Ett år mellan brott och straff

För Raineri gick det nästan ett år mellan kvällen han anklagades för olaga hot och arbetet på Teg. Även om det var jobbigt att bli dömd tycker Raineri att ungdomstjänsten var meningsfull. Förutom att han upptäckte ett tänkbart yrke och hade spännande samtal om musik i fikarummet fick han hjälp att formulera framtidsplaner.
- Jag lärde mig se framåt, inte bara tänka på den här dagen. Vid den tidpunkten var det körkort som var aktuellt - och det har jag skaffat mig nu.

Senast uppdaterad: 23 september 2010

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!