Spira

Saffranskaka och mjuk lingonpepparkaka med lingongrädde är två av Ida Olsson favoriter. Bild: Björn Wanhatalo

"Julen är en dofttradition"

Julen är sinnenas högtid tycker Ida Olsson. I hennes lägenhet är luften tät av julens partiklar. Små, små element av pepparkaka, glögg och saffransbröd är i omlopp.

Bloggen Julflickan föddes för tre år sedan och redan i augusti brukar Ida Olsson skriva sina första inlägg inför julen.
- Då börjar jag längta till jul. Jag tror jag försöker återskapa den varma känslan från min barndoms jular. Mina kompisar tycker det är lite knäppt, men uppskattar ändå bloggen.

De välbekanta lukterna väcker hjärnans minnessensorer och tar Ida tillbaka till jularna i mormor och morfars kök, värmen och gemenskapen med släkten. Mormor lagar alltid mycket mat, som Janssons frestelse och julskinka. Ibland puttrar en blandning av apelsin, kanel och nejlika på spisen, bara för att det ska dofta gott. Morfar rullar små köttbullar.

Morföräldrarna är fortfarande pigga och gillar att ha familjen omkring sig, så även i år ska Ida, hennes mamma och nära släkt dyka upp på dopparedagen.

Själv tycker Ida bäst om bakning. Därför fyller dofterna av julbak den lilla lägenheten på Nydalahöjd flera veckor före julafton. 

Varje doft har ett fingeravtryck

De lukter vi känner är små, små molekyler som receptorer i näsan absorberar och vi uppfattar som olika dofter. Analytiska kemister skulle på olika sätt kunna fånga upp lite av saffranskakans molekyler och med hjälp av ett särskilt analysinstrument identifiera vilka molekylerna är som ger upphov till dofterna. Varje molekyl har ett eget »fingeravtryck«.

I en senare process skulle kemisterna kunna jämföra med ingredienser odlade på olika platser och komma fram till var axet till just denna kaka odlats.

Det finns också möjlighet att framställa dofter och smaker på kemisk väg för att efterlikna verkliga.

- Julen är absolut en dofttradition. Det finns inga andra traditioner i vårt land som sammanknippas så med dofter. Julen är en högtid för sinnena överhuvudtaget, säger Ida Olsson.

Möjligtvis är det kylan och frånvaron av dofter ute som får oss att uppleva dofter och andra sinnesintryck inne i värmen starkare.
- Vi behöver nog fylla vår kvot av doftintag, funderar Ida Olsson.

Kanske tillbringar vi aldrig så mycket tid inne i våra hem som just vid jul, och hinner därför mer än annars insupa allting. Pepparkaksdoft är lika med mormor och morfar och pepparkakshus-bygge för Ida.

- Morfar lärde mig också knepet att äta upp godisarna på takets baksida först, för att mormor inte skulle se.

Glöggen på spisen för Idas tankar till uppesittarkvällen före julafton med familjen hemma i Holmsund.

 

Inte alltid så känsloladdat

Ännu vet man inte varför Ida eller vi andra minns automatiskt då vi känner pepparkaks- eller glöggdoft, medan vi vid andra tillfällen misslyckas med att komma ihåg vad vi gjorde förra veckan.

Forskaren Kristiina Kompus vid Umeå universitet, visar att vi använder övre delen av frontalloben när vi försöker minnas medvetet. De spontana minnena aktiveras istället av de områden i hjärnan som tar hand om intryck från dofter, bilder och ord. Spontana minnen behöver dock inte vara särskilt känsloladdade som man tidigare trott.

En dröm som Ida Olsson när är att en dag kunna ha en egen riktig väldoftande gran. Hon har aldrig haft annat än plastgran, eftersom hennes mamma är allergisk.

- Det blir väl när jag skaffar hus, säger Ida, som har flyttat runt en del i Umeå de senaste åren när hon pluggat till lärare i svenska och religionsvetenskap.

Ida Olsson tror att hennes starka längtan efter jul och gemenskap i en varm atmosfär, kan hänga samman med en längtan efter ett mer bestående hem.

Senast uppdaterad: 16 december 2010

Dela

Alkoholfri glögg är en favorit ...

Bild: Björn Wanhatalo

likaså mjuk pepparkaka ...

Bild: Björn Wanhatalo

och även prydnaderna sprider juldoft.

Bild: Björn Wanhatalo

Spira om Dofter

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!