Spira

Gamla föremål och dofter hjälper dementa att minnas och berätta. Bild: Erika H Magnusson

Kokkaffe och raktvål väcker dementas minnen

Dofter från surrogatkaffe, rakvattnet Aqua Vera och den klassiska eau de colognen 4711 väcker dementas minnen.
Studieförbundet Bildas minneslådor används i smågrupper.

Ofta har föremålen i »lådorna« som lånas ut på Västerbottens museum, en omisskännlig doft. Det gäller förhoppningsvis inte den första sortens tjocka nylonstrumpor som tycks rentvättade, men väl raktvålar och parfymer i Necessären, liksom mycket av innehållet i Kafferepet och Fiskkonten.

- Demenssjuka har minnen som är oförstörda, vi vill väcka ungdomsminnen och vill att personerna ska bli sedda och hörda, säger Monica Forsberg, på Bilda i Umeå.

Genom satsningarna Äldredialog vill studieförbundet nå äldre människor som själva har svårt att hitta kultur. De har volontärer som träffar grupper på ett tiotal äldreboenden i Umeå och söker ständigt nya volontärer.

 

Rökt sik-doft lockade fram fiskehistorier

I höst har också Västerbottens museum ordnat träffar för grupper av dementa, med syfte att väcka deras minnen. Doft av rökt sik och tjära gav liv åt gamla fiskehistorier i Fiske- och sjöfartsmuseet. När hushållssysslor från förr stod på programmet var det nymalda bönor, kokkaffe, ull, kärnat smör och en sprakande brasa som startade deltagarnas luktsensorer och lockade fram barndomens berättelser.

Monica Forsberg letade böcker till dementa utan framgång. De fanns helt enkelt inte. Därför har hon och Birgitta Näsman tagit fram Nycklar till minnenas dörr och Glänta på minnenas dörr. I böckerna finns luktprover med hallon, toy och doftgranen wunderbaum.

Senast uppdaterad: 16 december 2010

Dela

Spira om Dofter

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!