Spira

Nu kommer jag å tar dej. Bild: Peter Lindegren

Komigång i Kasamark

Gympasalen har förvandlats till Villa Villekulla. Det går att hoppa i Pippis säng och klättra som Herr Nilsson. Rörelseleken för vuxna och barn i Kasamark är så populär att alla inte får plats.

- Vi är inte bara gympaledare, vi är tekniker också, säger Helen Aggevall-Bergström glatt när den trixande ljudanläggningen går igång och kvällens rörelselek kan börja. Eller börja och börja - en liten kropp kan knappast sitta still i en stor gympasal. Med Kom igång-sången i högtalarna vågar även de vuxna släppa loss. De plockar äpplen och smultron och åker till och med en sväng slalom.

Och svettigt blir det. Tur att det snabbt är dags för frukt- och vattenpaus. Oskar konstaterar att äpplet är både gott och nyttigt och tar en stor klunk vatten ur sportflaskan »som ser ut som guld«.

Sedan är det dags för Pippibana, precis som förra veckan. Ann-Kristin Rudberg påminner om att man kan hoppa över hinder som Lilla Gubben, kasta pannkakor i köket och leka inte stöta golv. Arvid älskar att svinga sig i Herr Nilssons lianer och Malou tycker det är roligast att åka rutschbana.

Joel slänger sig från plinten ner på »Pippis säng.« Det är första terminen som han och mamma Anna är med på rörelseleken. 

- Vi ville vara med redan förra terminen, men det var fullt. Så nu var vi på hugget, berättar hon. 

Rörelseleken är en del av Tegs församlings verksamhet, leds av tre ideella medarbetare och hålls i bygdeföreningens gympasal.

- Det är härligt med samverkan i byarna, säger Helen Aggevall-Bergström entusiastiskt. Hon är själv engagerad i både bygdeföreningen och Kyrkans hus, Yttersjö, dit deltagarna inbjuds till vardagsmiddagar och gudstjänster.

Utan ideella ledare hade det inte blivit vare sig rörelselek eller vardagsmiddagar, betonar Eleonor Johansson, Tegs församling. I år satsar församlingen lite extra för att bli bättre på att ta tillvara ideellt medarbetarskap, oavsett om det handlar om att samla pengar ett tillfälle eller vara självständig ledare av en grupp.

45 minuter går snabbt och efter att små och stora gett varandra lite massage är det dags att åka hem till Yttersjö, Innersjö eller annan grannby. Nästa vecka väntar en fantasiresa.

Senast uppdaterad: 29 oktober 2010

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!