Spira

Bild: Anna Ågrahn

Lita på din egen berättelse

Det finns berättelser – och så finns det Berättelser. De där historierna som lyfter och inspirerar.
De kan till och med verka som en helande kraft.

Kategorier:   Andlig friskvård 

- Det vimlar av berättelser och dessutom har vi alla stoff till historier inom oss. Där finns de gamla klassikerna som följt oss genom århundraden, sägner och myter som vuxit fram ur våra kulturella behov och de självbiografiska anekdoterna.

- Alla upplever saker som kan bli bra berättelser, säger Karin Ferry i Umeå som är ett proffs i ämnet. Vi behöver bara lite distans till det vi varit med om innan det är moget att användas.
Karin Ferry har utbildat sig i berättarkonst och leder berättarkaféer en gång i månaden. Hon säger att en berättelse ofta föder en annan hos den som lyssnar. Det är en social samverkan, som också är en väg att lära känna varandra.

- Vi vill alla bli sedda och det här är ett sätt, säger hon. Jag tycker att det är en stor gåva både att få berätta och att lyssna till andra.

En god berättelse är inte bara härlig att lyssna till - den kan också stärka och ge mod. Tänk på Scheherazade, sagoberätterskan i Tusen och en natt, som hittade på historia efter historia för att rädda sitt liv.

Berättelser som helar

Det finns många exempel i sagor och sägner på hur den yngsta sonen, lägst stående pigan eller fattigaste bonden efter ett antal prövningar fått både skatten och kungariket. Ibland kan människor vittna om hur de hämtat inspiration hos fiktiva personer eller händelser. Pippi Långstrump har till exempel fått kvinnor runt om i världen att tro på sig själva och sin egen inneboende kraft.

Berättelser kan till och med hela, både kropp och själ.
- Ibland när jag berättar kan jag känna att någon i publiken starkt berörs av min berättelse, säger Karin.

Läkandet verkar i det undermedvetna och överförs utan att vi riktigt vet hur det händer, men en läkande berättelse måste ha ett positivt budskap på någon nivå. Enligt Karin Ferry var den amerikanske psykiatern Milton H Erickson en föregångare i att använda läkande berättelser. Utifrån sina klienters symptom brukade han hitta på berättelser som gav personen en aha-upplevelse, som blev läkande.

Upptäcker andras liknande berättelser

Inte bara den enskilda människan kan få hjälp via berättelser, också mellan folk har de en läkande kraft. Förra våren ingick Karin Ferry i en internationell grupp av berättare, som var i Israel. Roi Gal-Or, en israelisk lärare i muntligt berättande, arrangerade för tredje året i rad fredsprojektet Healing Words, där palestinier och israeler fick mötas och berätta för varandra om sina erfarenheter.

- Det var en chockerande upplevelse för de flesta, att få höra om liknande händelser från någon på »andra sidan«. Berättelser kan faktiskt förändra hur vi ser på varandra.

Senast uppdaterad: 14 april 2010

Dela

Tips till berättare!

  • En berättelse ska innehålla minst en person, eller karaktär. 
  • Det kan vara ett djur, tänk på alla fabler.
  • Det ska finnas en plats och ett problem eller konflikt som ska lösas.
  • Du kan hitta på hur mycket du vill, även om berättelsen är i jag-form kan den vara påhittad.
  • Berätta bara sådant som berör dig. Om det är självbiografiskt bör du ha ha en viss distans till det som hänt.
  • Lita på din berättelse, på dig som berättare och på dem som lyssnar och luta dig mot traditionen.
  • Vill du inte ta något ur ditt eget liv så finns det många inspirationskällor. Bibeln, de grekiska klassikerna och våra gamla folksagor är några.
  • En berättelse ska ge bilder och beröra.
  • Det är viktigt att du har början och slutet på historien klara för dig, samt några huvudpunkter som för handlingen framåt. Däremellan kan du vara mer fri.
  • Lyssna till andras berättelser.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!