Spira

Gunnar Hägglund slutar som socialarbetare men fortsätter med massage. Han liknar sig vid Skalman, eftersom han ska dra med sig sina prylar och mottagningen i en husvagn. Bild: Anna-Karin Drugge

Massage ger råg i ryggen

Gunnar Hägglund försöker bortse från en människas livssituation och se personen bakom. I många år gav han massage i sitt arbete som socialarbetare. I höst startar han mobil massage, med
mottagning i en husvagn.

Kategorier:   Spira möter 

Gunnar Hägglund tar promenaden runt Nydalasjön flera gånger i veckan. Vi går grusvägen från campingens parkering och viker av ut mot sjön på en udde.

Naturen är verkligen Gunnars lungor, inte bara här vid Nydalasjön. Sju mil söderut vid havet står hans stuga. Där råsteker han potatis och grönsaker på muurikkan, bastubadar i timtal, läser och paddlar kajak. Ljud och sinnesintryck fyller på depåerna. Att följa det som händer i naturen gör honom glad. Som nyligen då tre halvätna sikar vid ett träd uppmärksammade honom på att fiskgjusen byggt ett bo uppe i kronan.

När Gunnar Hägglund traskar berättar han om pusselbitar han fått med sig från olika människor i livet. Något han är mån om är att se mer till personen han träffar, än till situationen han eller hon befinner sig i. Det lärde han sig av en lärare och predikant som arbetade på Hagabergs folkhögskola i Södertälje, där Gunnar utbildade sig till fritidsledare på 70-talet.

Minns möte i Lögdeå

Ett annat betydelsefullt möte hade Gunnar Hägglund i ett bönhus i Lögdeå. Han hade just sagt upp sig från sitt arbete med ungdomar i en kyrka och var i en period då han upplevde att han stod och harvade. »Han ska inte hänga där, han lever och har klivit ner« sa plötsligt en kvinna, samtidigt som hon nickade mot krucifixet.

Kvinnan var missbrukare med ett hårt liv bakom sig och hade kopplingar till Öppen Gemenskap, ög. Hon berättade om sin tillvaro och om en tro som höll henne vid liv. Mötet ledde så småningom till att Gunnar blev
socialarbetare på Öppen Gemenskap. Där har han lärt känna många människor med skilda levnadshistorier. För en del av vännerna som hamnar där går det extra bra.

Gunnar har vaskat guld

- Att vara socialarbetare är ofta att vara guldvaskare.
Gunnar ger flera exempel på människor som kunnat vända sina trasiga liv till något ljust. Göta-Maria med den vidunderliga rösten och den skicklige pianisten gjorde det. De hjälpte varandra, pianisten uppmuntrade Göta-Maria att våga sjunga och tillsammans åkte de runt och sjöng och spelade.

Samma pianist spelar fortfarande vid de betydelsefulla minnesstunderna när någon dött på ög.
- Jag har varit med och hållit i avskedsstunderna i alla år. Vi erbjuder en enkel ljus-tändning och en trygg plats för dem som vill säga hej då, där det också är okej att vara full, berättar Gunnar Hägglund.

Att stärka människor

Gunnars roll som socialarbetare har inte varit att ordna upp människors liv, utan att stärka dem så de själva kan hantera sin situation. Att finnas där vid psykbryt, men ibland också att hindra våld.

Visserligen har han vaskat guldkorn, men att jobba med missbrukare kostar också på. Nu nästan tjugo år efter mötet med kvinnan
i bönhuset, har Gunnar än en gång bestämt sig för att gå vidare. Han har fått sin beskärda del av kvällsjobb, stress, hot och våld.
- Det är som att jag står vid en vägkorsning och den ena vägen känns mer rätt, säger han.

Har masserat oräkneliga ryggar

Något Gunnar tar med sig vidare är massagen. 1996 fick han möjlighet att gå en utbildning på Axelssons och sedan dess har han masserat oräkneliga ryggar i tjänsten. Behandlingarna fungerar ofta när inget annat gör det och de flesta mår mycket bra av dem.

Gunnar vill ge tillbaka ansvaret till dem han masserar, »bemyndiga« dem. Han menar att när de mår bättre, kan de ta mer konstruktiva beslut och bli herrar över sina liv.
- I vissa fall kanske personen kan sköta ett jobb, tack vare massagen, säger Gunnar, som menar att missbrukare ofta har bättre kroppskännedom än andra.

Icke missbrukare kapslar in smärta

- Vi icke-missbrukare kapslar ofta in smärtan i stället, det är så viktigt att hålla ihop och gå vidare. Missbrukare däremot har kanske inte så stora behov av att gå vidare, säger Gunnar Hägglund

Det har fått honom att fundera över vad som egentligen är sjukt.

* En tid efter intervjun berättar Gunnar Hägglund per telefon att han beslutat sig för att starta eget företag med mobil massage. Han ska ta med sig arbetsplatsen i form av en husvagn till företag och privatpersoner.

Senast uppdaterad: 9 september 2010

Dela

Gunnar Hägglund badar gärna även om vattnet är kallt.

Bild: Anna-Karin Drugge

Senast jag

...startade en diet: Det gör jag efter varje vetelängd. Fram till nästa.

...njöt av livet: Senaste båtturen till mitt »stenrike«.

...började om: Nu, och för fulla segel. Fast »Man ska ha husvagn«. En upptäcktsresa
i det nya behandlingslandskapet med att ge massage i husvagn och koka kaffe på gasolspisen.

...gjorde bort mig: Jag vet inte vilket av tillfällena jag kan berätta om. Det är en ständig process att minimera antalet tillfällen.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!