Spira

Nr 2 2010

Tema: Blod som ger liv
Till Afrika med tänger i bagaget
Så smakar Västerbotten


Innehåll

 

Till Afrika med tänger i bagaget

Matbröd bakar han själv. Pensionerade tandläkaren Stefan Karlsson bjuder på Ubuntubröd efter eget recept och berättar om sin kärlek till Afrika och om märkliga sammanträffanden.

 

Bytte blodgrupp efter donation

Urban Hedman vet inte hur många liter blod han fått. I dag har han inte samma blodgrupp som när han föddes. Hans liv räddades genom en benmärgstransplantation, efter att han som nyförlovad tjugoåring insjuknat i leukemi.

 

Ge blod – ge liv

På söndag säger han Kristi blod för dig utgjutet. I dag besöker prästen Anders Sandberg blodcentralen där han ger av sitt blod fyra gånger per år.

 

Ludvig tar bara nattvard i Taizé

För Ludvig Nordgren är nattvarden speciell. Han tar bara emot den i Taizé.

 

Eva går på mässa på skärtorsdagen

Nattvarden är en tröst för Eva Carlström, som gärna går på skärtorsdagsmässa i Tegskyrkan.

 

Halal och Harry Potter

Blod och liv hör ihop i både religionens och fiktionens värld. Så här tar det sig uttryck i Bibeln, riter och Harry Potter!

 

Lita på din egen berättelse

Det finns berättelser - och så finns det Berättelser. De där historierna som lyfter och inspirerar. De kan till och med verka som en helande kraft.

 

Vågar dela stort och smått

De är fem kvinnor som ses varje vecka på Carlskyrkan. Varannan Livsnära träff, utgår från Frälsarkransen med en meditationsstund, ett skapandepass och samtal. Nu är det kärlekspärlan som gäller.

 

Vardagstankar: "Varsågod jag bjuder!"

"Jag vill leva mera så, inte räkna så mycket, utan låta det goda flöda och överraska. Jag vill bli bättre på att slösa." Vardagstankar med Susanne Dahl.

 

Elever delar drömmar

Jag vill bli Etiopiens första vetenskapskvinna. Jag vill bli kemist. Jag vill bli hjärtkirurg. Jag vill bli dansare. Jag vill bli…
Följ med tre gymnasieelever till Etiopien.

 

Via Dolorosa på skolgården

140 000 barn har en klump i magen varje dag då de går till skolan. Några av dem finns i Umeå. Inför påsk visas en utställning om mobbning i Engelbrektskyrkan, Stockholm.

 

Gamla fönster blir som nya

Fönstren på Norrbyskärs en gång moderna och ståtliga hus är tärda av tidens tand. Kyrkogårdsarbetare Helena Olofsson tar hand om fönstren från Svenska kyrkans lägergård på ön.

 

Fick smak på Västerbotten

Hon är uppväxt på Västkusten med havskräftor och makrill. Nu njuter Marita Broberg även av ren och röding. I dag bjuder hon på en trerätters-meny med smak av Västerbotten.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!