Spira

Nr 3 2010

Tema: Återbruk
Judinna som läser Koranen
Återbruk till brudpar
Vatten från Niagarafallen
Högtiden som försvann?


Innehåll

 

Pingst, högtiden som försvann?

En av kyrkans tre största högtider saknar profil. Etnologen Kurt Genrup klargör hur högtiden firades förr, och vad som är problemet med pingsten. Möt också två personer som gillar pingsten!

 

"Längtan är en svår sjukdom"

Förra året bildades Judiska föreningen i Umeå bildades. Möt initiativtagaren Carinne Sjöberg, som lämnade Israel för kärleken på 80-talet. Tillsammans med en muslim och en kristen vill hon nu möta Umeås gymnasieelever.

 

Presenttips från lokala bloggare

Konservburkar som vaser. Ätbart grönt och svarta ljusstakar. Presenter av återbruk finns hos flera lokala bloggare.

 

Samma bok igen och igen

Meningen med ett antikvariat är att böcker ska hitta nya brukare. Eftersom en typisk bok på Pilgatans bokkafé är en klassiker, kan den sedan bli läst om och om igen i händerna på den nye ägaren.

 

Dricker du vatten från Niagarafallen?

"Hela världens historia går genom våra kroppar!" säger Birgitta Fritzdotter, tidigare VA-chef i Umeå kommun. Följ med till Forslunda utanför Umeå för att se varifrån vattnet i kranen kommer!

 

"Så himla kul med gospel"

Gospeln glada budskap är ständigt aktuellt. Sångerna för frihet har rest ända från 1700-talets slavplantager. Fredag den 4 juni landar de i Backens kyrka under föreställningen Gospel Footprints.

 

Baksidan: Värmer huttrande barn

Bilden på Spiras baksida är en beskärning av sommarbilden Juli, målad av Susanna Skog på Umedalen.

 

Ett brev betyder så mycket

Läs och njut av sommarens vykort och lämna sedan in dem till IM:s butik i Umeå. De älskar nämligen frimärken!

 

Sambatakter i Tavelsjö

Marcelo Becker och Josué Müller från Brasilien tillbringar våren i Tavelsjö. Genom projektet Ung i den världsvida kyrkan delar de arbete och vardag i en församling under tre månader.

 

Kyrksafari

Gör en utflykt och leta detaljer. Vilken bild hör till vilken kyrka? I Umeå och Vännäs finns drygt 20 kyrkor och kapell att välja bland.

 

Mat är färg och rytm

Kuvertbröd bakat i lerkrukor och måleri vid bordet. Det är inte bara mat som serveras när Inger Lohmander bjuder till buffé. Det är en upplevelse.

Vardagstankar: Återbruk av ord och tankar

Lisa Tegby minns läsvärda böcker och goda citat.

 

Tisdagar är veckans höjdpunkt

Att träffa andra tonåringar med barn är viktigt för Felicia Hauer, Anna Norberg och de övriga som går på Ung förälder. Deras andra kompisar har så mycket annat än småbarnsliv att tänka på.

 

De ser när vuxna lyssnar

Umeå Maria församling har länge lyft fram barnens perspektiv. Ella och Jemima Resare går i barngruppen 62:an. De kan snabbt avgöra när vuxna lyssnar. "De tittar på en och svarar" säger systrarna samstämmigt.

 

Fredsvandrare Frida

Sverige säljer mer och mer vapen. Mot det protesterar Kristna fredsrörelsen som under fyra dagar i april gick en fredsmarsch från Örebro till Bofors i Karlskoga. Umeåstudenten Frida Wallgren deltog.

 

Paulus får stöd av modern filosofi

Har naturen tillkommit slumpmässigt eller är den skapad? Det samtalade teologiforskaren Mats Wahlberg om i vårens sista Teologiska rummet i Umeå stads kyrka.

 

Återbruk till brudparet

Umeås egen återbruksguru, Sandra Olsson, tipsar om hur du
kan göra egna presenter till sommarens festligheter.
Vad sägs om ett personligt knapparmband i konfirmationspresent?
Eller par i förkläden av gardiner till brudparet?

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!