Spira

Nr 5 2010

Nyfiken på andra världar
Mobbning läns Via Dolorosa
Edit är envisast
Har himlen runt hörnet


Innehåll

Inledare: Nyfiken på andra världar

"Tänk om man kunde gå in i Star Wars-filmerna och vara med."

 

Edit är tacksam för sin envishet

Hörnet av en huskropp landade intill henne i ett moln av damm. Edit Jonsson hade sprungit in på ett kafé i finska Vasa och sökt skydd mot en vägg, när bomberna föll. Allt omkring henne rasade, men hon stod kvar.

 

Vågar leka i fantasivärldar

Prästen Teresia Derlén läser mycket fantasy och skapar gärna egna världar. "Det är ett fantastiskt roligt och nyttigt sätt att bearbeta vardagshändelser."

 

Rymd med fler dimensioner

Har du hunnit förstå Einsteins fjärde dimension? Det skulle ändå inte räcka, för idag pratar fysiker om att vi lever i en värld med minst tio dimensioner, där sex av dem är dolda för våra ögon. Fysikern Mattias Marklund försöker reda ut begreppen.

 

Hon har himlen runt hörnet

- Himlen är en verklighet för mig. Jag vet att den finns, konstaterar Dorti Karlsson, som upplevt himlen i drömmar efter att nära anhöriga dött.
Sjukhusdiakonerna Patrik Hedman och Karin Nordfeldt Hansson menar att vi kan möta himlen redan på jorden.

 

Gillar att spela någon annan

Alice Almgren och Felix Sjöblom älskar att klä ut sig. De har äntligen, efter fyra år i kö, fått plats i en av Teatermagasinets grupper.

Målar andra världar

- Jag började med figurspel för målandets skull. Det är sådan avkoppling, att skärma av sig och fokusera på målandet, säger Ville Virtanen.

 

Har målat över hundra ikoner

Guldet symboliserar det himmelska och är det vackraste en människa kan åstadkomma, säger Margareta Redestig om ikonmåleri.

 

Ta bönen på promenad

Bönepromenader är som ett andligt Kinderägg med tre i ett: motion, frisk luft och bön. Funkar dessutom både i grupp och på egen hand.

 

Via dolorosa blir prat om mobbning

På söndag invigs fotoutställningen Via dolorosa om mobbing i Ålidhemskyrkan. Fotograf är Elisabeth Ohlson Wallin. Spira träffade några ungdomar för ett samtal om bilderna och mobbing.

 

Student bjuder på syrisk mat

- Du kan aldrig tacka nej om du blir bjuden på mat hos en syrier. Även om du just smällt i dig en kebab!
Johannes Gebara har dukat upp till en typisk syrisk middag och ingen i studentkorridoren verkar vilja tacka nej.

 

 

Komigång i Kasamark

Gympasalen har förvandlats till Villa Villekulla. Det går att hoppa i Pippis säng och klättra som Herr Nilsson. Rörelseleken för vuxna och barn i Kasamark är så populär att alla inte får plats.

 

Ny grupp i Tavelsjö fick varannan röst

Från ingenstans seglade de upp och tog över styret av kyrkorådet i Tavelsjö - Levande församling med Karl-Olof Olofsson i spetsen. Som ny ordförande vill han sätta kyrkans budskap i centrum.

Vardagstankar: Visst finns det minnen

Ska vi dela minnen med varann? undrar Lisa Tegby i Vardagstankarna.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!