Spira

Karl-Olof Olofsson har som ny ordförande i kyrkorådet fått god hjälp av tidigare ordförande Monika Sandström, C. Bild: Peter Lindegren

Ny grupp i Tavelsjö fick varannan röst

Från ingenstans seglade de upp och tog över styret av kyrkorådet i Tavelsjö – Levande församling med Karl-Olof Olofsson i spetsen. Som ny ordförande vill han sätta kyrkans budskap i centrum.

Kategorier: Förtroendevald 

- Jag konfirmerades i den gamla kyrkan som stod här, minns Karl-Olof Olofsson. Läget är otroligt vackert, och det blev ett oerhört lyft med nya kyrkan.

Karl-Olof Olofsson engagerade sig som kyrkopolitiker i Tavelsjö för två mandatperioder sedan, som representant för Kristdemokrater i Svenska kyrkan.

- Men jag kallar mig hellre förtroendevald. Politik hör inte hemma i Svenska kyrkan, utan den ska ledas opolitiskt med fokus på kyrkans budskap, säger han med eftertryck.

Inför valet förra året grundade han därför en opolitisk nomineringsgrupp, Levande församling, som fick hälften av rösterna till kyrkorådet. Karl-Olof tog därmed över ordförandeposten.

- Jag tror väljarna såg oss som förnyare, men jag hade aldrig väntat mig en sådan framgång.

Tavelsjö är en kyrklig bygd, men sett till antalet medlemmar är församlingen Umeås minsta. Karl-Olof Olofsson ser den allt sämre ekonomin som en av de största utmaningarna för framtiden.

- Vi måste arbeta ännu mer effektivt med våra personalresurser, gärna genom förstärkning av volontärer.

En av Karl-Olofs hjärtefrågor är att vända trenden med minskande gudstjänstbesök.

- I den övriga verksamheten har vi fulla grupper, men söndagsgudstjänsten är också en viktig del i kyrkans liv.  Jag tror vi måste få församlingsborna mer aktiva i gudstjänstarbetet, funderar han.

En annan fråga Karl-Olof brinner för är nykterhet. Han har sedan ungdomen varit med i Blå bandet, och har tagit med sitt engagemang in i kyrkopolitiken också.

- Det handlar om att vara ansvarskännande mot medmänniskan. Jag tycker att kyrkan ska ta ett socialt ansvar, säger han.

Senast uppdaterad: 3 februari 2011

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!