Spira

Mikael Åström, Carinne Sjöberg och Ann Ferm har besökt 200 gymnasieelever i Umeå för att tala om fred, kärlek och förståelse. Bild: Malin Grönborg

Peace, love and understanding

Det är fredag på Dragonskolan men ingen vanlig lektion. Tre världsreligioner landade nyligen i klassrummet.
- I Sverige finns mycket fördomar, därför vill vi ge er mer kunskap. Sedan är ansvaret ert, säger Mikael Åström, skolkyrkoteolog från Svenska kyrkan.

Ann Ferm i slöja, Carinne Sjöberg med bönesjal och Mikael Åström med frälsarkrans kring handleden, får tolv minuter var.

Ann Ferm konverterade till islam för att ta ansvar över sitt liv, hon har ett förflutet som raggarbrud och professionell dansare. Carinne Sjöberg kom till Umeå för kärleken. Hon är judinnan som älskar traditioner och uppfostrats i Israel av överlevare från förintelsen.

Mikael Åström är skolkyrkoteolog som samtalat med Umeåungdomar om livsfrågor i 15 år. Själv lämnade han vad han kallar »ett utsvävande liv« när han började tro på en Gud som upprättar människor.

De har satt ihop lektionen som de kallar Peace, love & understanding för att de tror att ett samhälle med mångfald byggs av kunskap om kulturer, religioner och livsstilar.

De slösar inte med minuterna de får på religionslektionen. Om någon från samhällsprogrammet med internationell inriktning råkade vara sömnig just i dag vaknar de av Mikaels uppvärmning.

 

Personliga livsberättelser

Genom att ställa sig eller sitta kvar får eleverna ta ställning till påståenden om vilka de själva är: Jag är en som tror att alla har samma värde. Jag är en som är rädd för döden. Jag är en som tror att religion är något för svaga människor. Jag är en som vill donera då jag dött.

Mikael vill ha elevernas spontana tankar även i nästa övning då de uttrycker sina associationer till Gud.

Sedan berättar gästerna personligt om sina liv. Ann Ferm är inte rädd för vad andra ska tycka, utan mer rädd för att inte ta ansvar. Hon ville lämna ett liv med baksmälla flera gånger i veckan och började läsa om islam som hon ser som en vidareutveckling av de andra religionerna. Hon menar att många missförstår islam.

-  Med islam är det som att människor kommer in på en motorcentral och vill lära sig vad en bil är, men fastnar på frågan om krockkudden, säger Ann Ferm.

Hon är kontaktperson till tre ungdomar, aktiv i fredsarbete genom Salaams vänner och läser själv till undersköterska.

 

Chillar under bönen

Liksom Carinne och Mikael tror hon att kunskap är väldigt viktigt. Eleven Petter Nilsson Wihlbäck frågar om hon någon gång möts med skepticism av muslimer.

- Jag hade kanske blivit det om det inte varit för att jag tillägnat mig kunskap. Jag är till och med skild i domstol från ett muslimskt äktenskap i Dubai. Det är snudd på omöjligt, men tack vare att jag hade kunskap kunde jag vinna mitt mål.

För att lyfta fram fredsbudskapet i islam nämner hon ett stycke ur Koranen. »Har du räddat en människa har du räddat alla människor och har du dödat en människa har du dödat alla« sammanfattar hon.

- Var det svårt i övergången då du gick från ditt förra liv till att följa muslimska regler? undrar Nedia Chebaane.

- Det var en omställning, men att be fem gånger per dag ser jag som att jag får fem minuter att chilla av. Att inte äta griskött var inte så svårt, jag är uppvuxen på älgkött.

 

Lämnade fundamentalism men behöver Gud

Carinne brottades med sin judiska tro när hon skulle in i den treåriga israeliska militärtjänstgöringen.
- Jag var i er ålder och ställde mig själv frågan; kommer jag att klara av det här? Hur ska jag få ihop militären med min tro?

Hon gjorde tjänstgöringen och begav sig sedan ut och reste. Carinne lämnade de fundamentalistiska sammanhang hon själv vuxit upp i och hennes tro blev starkare.

- Men jag behöver Gud. När jag vaknade upp i morse och tänkte på beskjutningarna i Malmö och på de asylsökande som nyligen kommit till Sverige, var jag så ledsen trots att jag borde vara glad när det är Shabat.

Jonas Haraldsson frågar om barn i Israel läser om islam.

- Det är obligatoriskt att lära sig arabiska. Vi har flera timmar so-ämne i veckan. I min sandlåda när jag var liten var det extremt mångkulturellt, säger Carinne.

 

Upplevde sig skyldig pröva kristendomen

Mikael hade i yngre år en relation med Gud men höll Gud på stort avstånd. Inom sig bar han en längtan efter något djupare. Han provade droger, »petade i kriminella grejer« och sökte spänning på olika sätt.

Så blev hans bäste vän kristen och Mikael Åström upplevde att han, gentemot sin vän, var tvungen att ärligt pröva kristendomen.

- Vi diskuterade nätterna igenom och bibelberättelser som den förlorade sonen och om kvinnan vid Sykars brunn som får upprättelse gav mig aha-upplevelsen »Är det så Gud är?«

Mikael kapitulerade för en gud som inte krävde prestationer eller var en teknik, utan snarare ett relationsverktyg.

 

Krockar i vardagen?

Amanda Tapani undrar om Carinne och Ann råkar ut för vardagskrockar med livskamrater.

- Ja, min man är inte troende, svarar Carinne Sjöberg. Det har varit mycket krockar, men det är nog för att jag är invandrare, inte för att jag är troende. Som när jag ville låta omskära min son, vilket jag aldrig gjorde.

- Personligen skulle jag inte välja att leva med någon som inte delar min tro, säger Ann Ferm. Det har att göra med att min tro inverkar både socialt och politiskt i allt jag gör.

Senast uppdaterad: 16 december 2010

Dela

Bild: Malin Grönborg

Bild: Malin Grönborg

Bild: Malin Grönborg

› Peace, love & understanding

Trion Ann Ferm, Carinne Sjöberg och Mikael Åström har i höst träffat 200 elever i Umeå och fortsätter under våren.

Ur informationsbladet: I Sverige behöver vi lära oss ta tillvara på den mångfald vi lever i. Religion och andlighet kan vara en viktig ingrediens till fördjupade relationer och till ett ickevåldsfrämjande förhållningssätt på vår jord.

Projektet är ovanligt. Skolkyrkan i Göteborg har ett liknande arbete med de tre religionerna. Ersbodakyrkan i Umeå besöker högstadiet med en muslim och kristen.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!